25 Ekim Aşık Veysel’in Doğum Günü

25 Ekim Aşık Veysel’in Doğum Günü

Aşık Veysel tarihimizin en değerli, iz bırakan ozanlarındandır. 25 Ekim 1894 yılında dünyaya gelmiştir. Şiiri ve hayatı ile doğum tarihinde analım.

Aşık Veysel Şatıroğlu, 1894 te Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde doğmuştur. Annesi’nin adı Gülizar, babası’nın adı Ahmet’tir. Aşık Veysel'in iki kız kardeşi vardır ve ikisi de yörede yaygınlaşan çiçek hastalığına yakalanarak yaşamlarını yitirmiştir. Ardından Aşık Veysel de yedi yaşında iken çiçek hastalığından dolayı 2 gözünü de kaybetmiştir. Aşık Veysel bu durumu şöyle ifade etmiştir:

“Çiçeğe yatmadan evvel anam güzel bir entari dikmişti. Onu giyerek beni çok seven Muhsin’e kadına göstermeye gitmiştim. Beni sevdi. O gün çamurlu bir gündü, eve dönerken ayağım kayarak düştüm. Bir daha kalkamadım. Çiçeğe, yakalanmıştım. Çiçek zorlu geldi. Sol gözüme çiçek beyi çıktı. Sağ gözüme de, solun zorundan olacak, perde indi. O gün bugündür dünya başıma zindan.”

Babasının, Âşık Veysel'e oyalanması için aldığı sazla önce başka ozanların türkülerini çalmakla başlamıştır. 1930 yılında Sivas Milli Eğitim Müdürü olarak görev yapan Ahmet Kutsi Tecer ile Kutsi Bey tarafından yapılan bir şairler gecesinde tanınmıştır. Kutsi Bey tarafından verilen destek ile birçok ili dolaşmaya başlamıştır.

Âşık geleneğinin son büyük temsilcilerinden Âşık Veysel, bir dönem yurdu dolaşarak Köy Enstitüleri'nde saz hocalığı yapmıştır. 1965 yılında Aşık Veysel’e özel kanunla maaş bağlanmıştır. 1970'li yıllarda Selda Bağcan, Gülden Karaböcek, Hümeyra, Fikret Kızılok, Esin Afşar gibi bazı göz önündeki müzisyenler Âşık Veysel'in deyişlerini düzenleyerek yaygınlaşmasını sağlamışlardır. 21 Mart 1973’te hayata gözlerini kapamıştır. Şarkışla'da her yıl adına şenlikler düzenlenmektedir.

Eserlerinde yalın bir Türkçe kullanmışlardır. Yaşama sevinciyle hüzün, iyimserlikle umutsuzluk şiirlerinde iç içe geçmiş tarifsiz bir anlatımla sunulmuştur. Toplumsal olaylara, din ve siyasete ince eleştiriler yönelttiği şiirleri de vardır. Şiirleri, Deyişler 1944'te, Sazımdan Sesler 1950'te, Dostlar Beni Hatırlasın 1970'te isimli kitaplarında toplanmıştır.1973 yılında akciğer kanseri sonucunda vefat etmiştir. Ölümünden sonra Bütün Şiirleri 1984'te adıyla eserleri tekrar yayınlanmıştır.

Dostlar Beni Hatırlasın

Ben giderim adım kalır

Dostlar beni hatırlasın..

Düğün olur bayram gelir

Dostlar beni hatırlasın..

 

Can kafeste durmaz uçar

Dünya bir han konan göçer

Ay dolanır yıllar gecer

Dostlar beni hatırlasın..

 

Can bedenden ayrılacak

Tütmez baca yanmaz ocak

Selam olsun kucak kucak

Dostlar beni hatırlasın..

 

Ne gelsemdi ne giderdim

Günden güne arttı derdim

Garip kalır yerim yurdum

Dostlar beni hatırlasın..

 

Açar solar türlü çiçek

Kimler gülmüş kim gülecek

Murad yalan ölüm gerçek

Dostlar beni hatırlasın..

 

Gün ikindi akşam olur

Gör ki başa neler gelir

Veysel gider adı kalır

Dostlar beni hatırlasın.

 

Aşık Veysel Şatıroğlu

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.