26 EKİM DÜNYA HASTA HAKLARI GÜNÜDÜR

26 EKİM DÜNYA HASTA HAKLARI GÜNÜDÜR

26 Ekim Dünya Hasta hakları günüdür. Hasta hakları sadece insan olduğumuz için sahip olduğumuz haklardır. Hasta haklarının Türkiye’de ve Dünya’da gelişimi birbirini izlemiştir.

Hasta hakları günümüzde “Sağlık hizmetlerinden faydalanma ihtiyacı bulunan fertlerin, sırf insan olmaları sebebiyle sahip bulundukları ve milletlerarası antlaşmalar, kanunlar ve diğer mevzuatlar ile teminat altına alınmış bulunan haklarını ifade eder" şeklinde açıklanmaktadır.

Hasta Hakları Bildirgesi ilk olarak; Amerika Hastaneler Birliği tarafından 1972 yılında yayınlanmıştır. Son olarak ise 1995 yılında, Dünya Tabipler Birliği tarafından “Bali Hasta Hakları Bildirgesi” şeklinde yayınlanmıştır. Ülkemizde Hasta Hakları ile ilgili yasalaşma ise; 01 Ağustos 1998 tarihinde, hasta haklarını net olarak göstermek, sağlık hizmetinin verildiği her yerde, sağlık hizmeti alan herkesin faydalanması ve hak ihlallerinden korumak için, 23420 sayılı Hasta Hakları Yönetmeliği yayınlanmıştır. Hasta Hakları Yönetmeliğinin, Sağlık Bakanlığına bağlı tüm hastanelerde uygulanması için 2003 yılında “Hasta Hakları Uygulama Yönergesi” yayınlanmıştır. 2003 yılından sonraki uygulamalarda bir takım eksiklikler olduğu tespit edilerek, son olarak 26 Nisan 2005 tarihinde “Hasta Hakları Uygulama Yönergesi” yayınlanmış. 2014 yılında Hasta Hakları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 8 Mayıs 2014 tarihinde ve 28994 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak uygulanmaya başlanmış ve hala devam etmektedir.

Bir sağlık kurum ve kuruluşuna, sağlık hizmeti almak için başvuran herkesin şu hakları vardır; sağlık hizmetlerinden faydalanma, bilgilendirme ve bilgi isteme, sağlık kuruluşunu ve sağlık personelini seçme ve değiştirme, mahremiyetine saygı gösterilmesini isteme, bilgilerin gizli tutulmasını talep etme, tedaviyi reddetme veya rıza gösterme, dini vecibeleri yerine getirebilme hakkı, insani değerlere saygı gösterilmesi hakkı, ziyaret ve refakatçi bulundurma hakkı ve herkesin, sağlık kurum ve kuruluşlarında güvenlik içinde olmayı bekleme ve bunu isteme.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.