31 Ekim Dünya Tasarruf Günü

31 Ekim Dünya Tasarruf Günü

Enerji verimliliği konusu dünyada olduğu gibi Türkiye'nin de en önemli sorunlarından biridir. Evde tasarrufun püf noktalarını sizler için sıraladık.

Enerji verimliliği konusu dünyada olduğu gibi şüphesiz Türkiye'nin de en önemli sorunlarından biridir. Küresel ısınmadan, ekonomik kalkınmaya, insan sağlığından doğayı korumaya kadar pek çok konu tüketicinin cebini de yakından ilgilendirmektedir.

Ev işlerinde tasarruf yapmanın püf noktalarını sizler için sıraladık. Böylece hem aile bütçesine katkıda bulunmuş hem de para biriktirme şansı da yakalamış olacaksınız.     

Bulaşık Makinelerinde,

Bulaşık makinesine bulaşıkları, koymadan önce soğuk su ile çalkalayın.

Bulaşık makinesini yarı dolu veya aşırı dolu şekilde çalıştırmayın.

Bulaşıklar için maksimum 60 derece su sıcaklığı yeterlidir.

Bulaşık makine çalışırken mümkün olduğunca banyo ve mutfakta aşırı su kullanmayın.

Çamaşır Makinelerinde,

Çamaşır makinelerini tam doluyken çalıştırın. Fakat tabi ki çok abartıp kazanın sarkmasına da sebep olmayın.

Çamaşırları yıkarken çok sıcak su yerine ılık su kullanın. Elektrik enerjisinin yüzde 90'ı suyu ısıtma sırasında harcanmaktadır. 30-40 derecelik sıcaklık, çamaşırlar için en uygun sıcaklıktır.

Çamaşırlar için doğru programı seçmek önemlidir. Çamaşırları aşırı kurutmayın bu fazla harcanan enerjinin yanında aşırı kurutma elbiseyi tüylendirir ve yıpratır.

Aşırı köpüren deterjan kullanmamayı tercih edin. Az veya fazla miktarda deterjan kullanmak verimsiz temizlemeye neden olur.

Her yıkamadan sonra kurutucudaki filtreyi temizlemek enerji tasarrufunu sağlar.

Soğuk suda da temizleme yapan deterjanlar kullanmanız daha faydalıdır.

Buzdolaplarında,

Buzdolabınızı, soba, radyatör, bulaşık makinesi ve ocak gibi ısıtıcı kaynaklardan uzak yerlere yerleştirin böylece enerji tüketiminizi yüzde 10-15 oranında azaltabilirsiniz.

Buzdolabının sıcaklığını +5 derecede, derin dondurucunun sıcaklığının ise -18 derecede tutmak yeterlidir.

Yemeklerinizi dolaba koymadan önce oda sıcaklığında soğumasını bekleyin. Buzdolabının kapılarının hava sızdırmaz olmasına dikkat edin. Hava sızdırmazlık kontrolü ise söyle kolayca yapılabilir: için beyaz temiz bir kâğıdı, kapı contası ile dolap kabini arasına koyun ve kapatın. Eğer kâğıt çok kolayca çekilebiliyorsa, buzdolabınız veya derin dondurucunuz hava sızdırma sorunu yaşıyor demektir.

Derin dondurucuda buzlanmanın 7 milimetreden fazla olmasına dikkat edin. Dolabın altında veya arkasında bulunan bobinleri yılda iki defa temizleyin yada temizletin. Temizlemediğiniz zaman, yüzde 25 daha az fazla enerji tüketerek ancak uygun sıcaklığı elde edebilmektedir.

Buzdolabını evinizin en sıcak yerine koyarsanız toplam enerji tüketiminiz yüzde 25 artmaktadır. Derin dondurucudan alacağınız bir kase buz parçasını dolabınızın tam ortasına koyun. Böylece 3-4 gün süre ile yüzde 5 daha az enerji harcayacaktır.

Buzluktan çıkardığınız yiyeceği dolapta eritin, bu durum dolabınızın daha az enerji tüketmesini sağalacaktır.

Ütüde,

Ütü alırken kurutucu gücü düşük, buhar kapasitesi yüksek olanları seçmek hem daha az enerji tüketmenizi sağlayacak hem ütü yapmanızı kolaylaştıracaktır.

Ütü yapmadan önce çamaşırlarınızı düzgün şekilde askıya asın. Bu çamaşırlarınızı ütülerken daha az enerji harcamanızı sağlar hemde sizin için kolaylık olur.

Ütüleme işinin bitimine yakın ütünün fişini çekin ve son parçayı ütünün içinde kalan ısıyla tamamlayın.

Ütüleme işini, ütünün yeniden ısıtmasına gerek kalmayacak şekilde yapmayı planlayın.

Saç Kurutması,

Saçlarınızı havlu ile iyice kuruladıktan sonra saç kurutma makinesi kullanın. Böylece daha az enerji harcarsınız. Unutmayın, saç kurutma makinesinin10 dakika çalışması, 60 watt'lık bir lambanın 3  saat yanmasına eşdeğer elektrik tüketir.

Yemek Yaparken,

Yemek pişirirken düdüklü tencere kullanın. Bu yolla hem enerji tasarrufu sağlayacak hem de yiyeceklerinizin besin değerini korumuş olacak hem de zamandan da tasarruf edeceksiniz.

Yemeklerinizi ocakta pişirmeyi tercih edin, ocaklarda yemek pişirmek, fırında yemek pişirmekten daha ekonomiktir.

Tencerede pişirdiğiniz yiyecekler kaynama sıcaklığına ulaştığında, ocağın alev ayar düğmesini en kısık pozisyona getirin, yüksek ateşte kaynama yiyeceğin pişmesini hızlandırmamaktadır.

Pişirme işlerinde alt kısmı düz olan gereçler kullanın, bu ısınma süresini kısaltmaktadır.

Ocağınızın büyük gözü üstüne küçük kap koymayın bu durumda enerji kaybına neden olursunuz. Ayrıca kabın altının temiz olmasına da dikkat etmelisiniz.

Yiyeceklerinizi ağzı açık kaplarda pişirmeyin. Kapalı kaplar içinde yemek daha çabuk pişer, kapaksız kapla yemek pişirirken 3 kat daha fazla enerji tüketirsiniz.

Fırında, bir anda birden fazla yemek pişirmek tasarrufludur. Düşük sıcaklıkta pişeni diğerlerinden önce çıkartın, fırının sıcaklığını düşürüp, yükseltmekle daha az enerji harcarsınız.

Fırınınızda gerekli olmadığı durumlarda ön ısıtma yapmayın. Ön ısıtma yapmanız gerektiği durumlarda 10 dakikayı geçirmeyin.

Mikrodalga fırınlarda pişirme ve ısıtma süreleri çok kısadır. Klasik fırına göre yaklaşık %50-60 daha az enerji tüketmektedir ve önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlarlar.

Yiyecekleri küçük parçalara bölerek pişirin veya ısıtın. Bu, pişirme sürenizi kısaltacaktır.

Yemekleri pişirirken çok fazla su eklemeyin. Yemeğin üstünü kaplayacak kadar su yeterli olmaktadır. Fazla miktarda su kullanmak daha fazla enerji tüketmenize neden olmaktadır.

Donmuş bir yiyeceği fırında pişirmeden önce çözülmesini bekleyin. Tüketeceğiniz miktarda yemek pişirin.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.