Akaid nedir, konusu, amacı, kısaca temel kavramları nelerdir?

Akaid nedir, konusu, amacı, kısaca temel kavramları nelerdir?

İslam Dininde oldukça fazla öneme sahip olan Akaid İlmi hakkında tüm detayları hazırladık. Akaid ve kelamın konusu, amacı ve temel kavramları.

1- Akaid Dersi
Akaid ilmi nedir?
İslam dininde oldukça değerli bir konu olan akaid, ''akide'' kelimesinin çoğuludur. İslam sözlüğünde akaid kelimesini ''bağlamak, düğümlenen şey, kesinlikle inanılması gereken'' anlamlarına gelmektedir. Anlayacağımız üzere Akaid İlmi nedir? sorusuna vereceğimiz en net ve doğru cevap, ''İslam Dininde kesinlikle inanmamız gereken hususları ele alan ilimdir'' olacaktır. Çoğumuzun bildiği üzere imanın esasları, akaid ilmini karşılamaktadır. 

Akaid ilminin konusu nedir?
Allah'ın varlığı, birliği, sıfatları ve fiillerinden bahseden, bu konuları ele alan bir ilim dalıdır. İslam Dininin temel konularını ele alan bu ilim, kısaca imanın esaslarını ele alan ve bunları konu alan ilim dalıdır.

Akaid ilminin amacı nedir?
Akaid ilmi bir Müslüman için oldukça fazla önem arz etmektedir diye söylemiştik. Akaid ilminin gayesini, amacını ele aldık ve maddeler halinde hazırladık. İşte akaid ilminin amacı;
1- Yüce Allah'ın varlığını, birliğini, bütün insanlara duyurmak ve sonrasında bunu tüm insanların kalbine yerleştirmektir. Bu bir imam ve din adamının bilmesi ve uygulaması gereken en temel özelliktir. Bu sebeple akaid ilmi oldukça önem arz eden bir konudur.

2- İnsanın maneviyatına en uygun imanı yerleştirmek.

3- Tüm insanları tevhit inancında bir araya getirmek, Allah'ın bir olduğunu ve ondan başka bir ilah olmadığı konusunda hemfikir kılmak.

Akaid ilminin insana sağladığı faydalar nelerdir?
Akaid ilmi yukarıda 3 başlıkta sizlere verdiğimiz bilgiler doğrultusunda şu noktada toparlanmaktadır; İnsanları inançsız bir yaşamdan kurtarmak, inkar ve şüphe huyundan alıkoymak ve doğruluğa, güzelliğe ulaştırmak. 

Akaid İslam'ın özünü oluşturur ve bu sebeple akaid ilmine ''Dinin ta kendisi'' denilir.

Akaid ilmi hangi kaynaklara dayanmaktadır?
En önemli konulardan birisine gelmiş bulunmaktayız. Akaid ilmi hangi kaynakları bilgi edinmekte ve ele almaktadır? İşte tüm detaylar;

1- İlk ve tek olan en önemli kaynak Kuran-ı Kerimdir. Allah katında tek dinin islam olduğunu bilen bizlere Kuran-ı Kerim'de inanılması gerekilen hususlar, neye inanmamız gerektiği ve neye nasıl inanmamız gerektiği açıkça belirtilmiştir. 

2- İkinci olarak ele alınan kaynak ise Hz.Peygamber Muhammed Mustafa (s.a.v)'in hadisleridir.

3- Gerçeğe uygun oması şartıylar akıl, bilim ve deneylerde akaid ilminin kaynakları arasındadır.

Akaid İlmi ile ilgili temel kavramlar nelerdir?
Akaid ilmi ile ilgili bilinmesi gereken ve kavramsal çevrenin oluşturulmasında katkı sağlayacak olan önemli kavramlar vardır. Bu kavramlar ''kelam, selef, iman, tevhid, küfür, şirk, fısk vb'' dir. Sizleri bu konularda kısa ve önemli anlatımlar ile bilgilendireceğiz.

Kelam ilmi nedir?
Kelam yüce İslam dininin akaid konularını inceleyen ve bu bu çerçeve içerisinde gelişmiş olan dini kuram ve teoriler ile ilgilenen ilim dalıdır. Sözlük manası olarak Kelam ilmi İslam dininin ana ilkelerini konu edinen ilim dalıdır. Sözlükte 'yaralamak, etkilemek'' anlamına gelir. Mantıklı bir anlam açısından '' bir düşünceyi tam olarak anlatan söz'' denmektedir. 

Kelam ilminin konusu nedir?
Kelâm ilmi “Yüce Allah’ın zâtından ve sıfatlarından, başlangıç ve sonuç itibariyle kâinatın hallerinden, nübüvvet gibi konulardan, İslâm dini kanunu üzerine bahseden bir ilim dalıdır.

Selef nedir? 
Sözlük anlamı olarak selef ''geçen, önceden geçip giden'' anlamlarına gelmektedir. Gelin bu konuya detaylı olarak göz atalım.

Selef ne demektir? sorusuna verilecek olan net ve kısa cevap şudur; Yaşı ve mertebesi yönünden daha önde olan demektir. Tabiilerin ilk nesline selef-i sali adı verilmesini örnek olarak aklınızda tutabilirsiniz.

İman nedir?
Bizlere bildirilmiş olan ''İmanın Esasları'' olarak geçen altı esasa inanmak, bunun yanı sıra yüce Allah tarafından bizlere verilen emir ve yasaklara tam manasıyla uymak, inanmak ve bunu dil ile de söylemektir. İman esaslarını kendisinde toplayan ve çoğumuzun bildiği Amentü duası olarak geçen bu metni sizlerle paylaşalım istiyoruz. 
amentu-arapca-okunusu.jpg
Amentü ''İnandım'' anlamına gelmektedir ve yukarıda yazdığımızın manası '' Allah’a, meleklerine, gönderdiği kitaplarına, peygamberlerine, ahiret gününe, kadere, hayrın ve şerrin Allah’tan olduğuna, öldükten sonra dirilmeye inanıyorum. Allah’tan başka ilah olmadığına ve Muhammed aleyhisselamın da Allah’ın kulu ve son Peygamberi olduğuna şehadet ediyorum. '' olarak bilinmelidir. Kuran'da da yer almaktadır.

Tevhid nedir?
Arapçada ''vahhade'' fiilinden türemiş olan ve sözlük manası olarak ''tek kılmak, birlemek'' anlamına gelmekte olan ''Tevhid'' İslam dini manası olarak Allah'ın varlığına ve birliğine inanmak, eşi ve benzeri olmadığı konusunda kalp ve dil ile inanmaktır. 

Küfür nedir? Şirk nedir?
Şirk, herhangi bir şeyi Allah'a ortak yapmak ve benzetmektir. Allah'a şirk koşan kimseye ''müşrik'' denilir.

Küfür, Allah'ı inkar etmek ve yok saymak, görmezden gelmektir. Allah'a bu denli yaklaşan kimseye ''kafir'' denilir.

Fısk nedir?
Kelime manası olarak Arapçada bir şeyden çıkmak manasına gelen fısk, İslam dini yönünden mana olarak ele alındığında şirk ve küfür ile ortak nitelikleri taşır. Yoldan çıkmak ve Allah'ın emir yasaklarına uymama sonrası günah işlemek demektir. Fısk edene Fasık denilir.

İman ve salih amel ilişkisi
 İman kelimesi Arapça olarak ele alındığında ''emn'' kökünden gelmektedir. Sözlük anlamı olarak ise, tadik etmek, doğrulamak, kabullenmek ve onaylamak anlamlarına gelmektedir. İslami terim olarak ise Hz.Peygamber Muhammed (s.a.v)'in yüce Allah tarafından getirmiş olduğu herşeye tereddüt etmeden inanmak ve kabul etmektir.

Salih amel ise, iyi ve güzel olan, kişiye fayda sağlayan, sevaba ve Allah'ın rızasına sebep olan davranışlardır.

Bu iki kavrama manaları ve yapılış şekilleri yönünden bakıldığında, ikisinin birbirinden ayrılamayacağını görebiliyoruz. Bir amelin sahih olabilmesi için bazı şartlar gerekmektedir. İşte o şartlar;
1- Salih ameli yapan kişi müslüman olmalı
2- Sadece ve sadece Allah'ın rızası için yapmış olmalı
3- Kuran'a ve sünnete uygun olmalı
Bir diğer dersimiz olan Tefsir konusu için lütfen tıklayınız.


 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
1 Yorum