ASELSAN 1919 MARKA YERLİ MOBİL TELEFON ÜRETİMİ NİÇİN DEVAM ETMEDİ

ASELSAN 1919 MARKA YERLİ MOBİL TELEFON ÜRETİMİ NİÇİN DEVAM ETMEDİ

Yıl 1993 Türkiye ilk cep telefonu kullanımına geçti, Süleyman Demirel ilk cep telefonunu kullandı

1994 yılında Aselsan'‘da 30 kişilik mühendis gurubu yerli cep telefonu üretmek için çalışmalara başladı ve ASELSAN 1919 marka yüzde yüz yerli telefonunu ürettiler.

O yılda Nokia, Ericson ve Motorola markaları dünyada çok tutunmuştu ve daha piyasada Samsung, İphone gibi markalar henüz tanınmıyordu. Böylece o dönem Aselsan 1919 modeli ile dünyada telefon üreten 9 ülkeden birisi de Türkiye oldu.

Piyasaya ilk parti 500 adet telefon sürülür, ilk dışarıya ihraç Azerbaycan ve Kıbrıs’tır ve bunu diğer ülkeler izler. 3 ayda 5000 binden fazla ihraç yapılır . . .

İngiltere de teknoloji fuarında Aselsan 1919 birinci seçilir, o tarihte ilk titreşim özelliği bu telofon da vardır.

Bizimkiler hemen yeni sürümler 1920 ve 1923 geliştirmek için kolları sıvarlar fakat aksilikler gelmeye başlar. Aselsan'a Hükümet te üretim konusunda destek çıkmaz.

Telefon satış dağıtım pazarları Aselsan'ı değil de Nokia’yı bayilere dağıtır ve Türk insanı kendi öz malı yerli Aselsan 1920-1923'ü piyasada bulamaz, Türk istihbaratı aselsan telefonu kullanır, dış ülkelerin bu telefonları dinleme yapması imkansızdır.

Sonuçta her zaman olduğu gibi sahipsizlik ve ilgisizlik neticesinde Aselsan üretimden çekilir ve ülkemiz milli bir teknolojiden mahrum kalır.

Kaynak : Murat Ergöz

Aselsan o yıllarda üretime devam etseydi şimdilerde bizim en gözde yerli ve milli markamız olacaktı. Ama maalesef olmadı. İnşallah şimdi Vestel Venüs, Kaan, reeder vb. gibi telefon yerli markalarımıza gereken önemi veririz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
1 Yorum