Babalarin Ev İle İmtihani

Birçok kişinin malum sağlık tedbirleri kapsamında işlerine dahi gidemeyip evlerinde kalmak zorunda olduğu şu günlerde, bilhassa babaların durumuna bir göz atalım.

  Kadınlar, - ister çalışsın ister ev hanımı olsun- daima eve alışkındır. Çocukların bakımı, ev temizliği, beslenme konusunda  zaten tabii bir evcimen yapıları vardır. Bu süreçte de günün hemen hemen 24 saati evde geçerken evde olma haline erkeklere göre çok daha rahat uyum sağlayabiliyorlar. Erkekler için aynı şeyleri söylemek pek mümkün değil. Erkek, ne iş yaparsa yapsın günün bir bölümünü ev dışında geçirdiği için bu günler onları biraz zorlamakta sanki.

  Sürekli evde olan erkeklerin bir süre sonra sıkılması, internet, tv, sosyal medya ile aşırı meşgul olması tahmin edilebilir durumlar. Ve netice itibariyle günleri hem ruhen hem de bedenen faydalı, verimli geçirme konusunda yetersiz kalınabiliyor. Burada erkekler için birkaç teklif/uyarı/hatırlatma yapalım istiyoruz.

Kadınların çocuklarla, evle olan aşırı yoğun mesaisine ek mesai olmayalım. Yani onlara yük olmak yerine onların yükünü hafifletelim. Nasıl mı? Çocuklarımız ile ilgilenerek. Çocukların oyun ihtiyacı, beslenme ihtiyacı kadar önemlidir. Bilhassa erkek çocukların enerjilerini alacak güreş, imkan dahilinde saklanbaç gibi fiziksel oyunlar; Jenga, Reverse, Neşeli Bardaklar, Tangram gibi az maliyetle temin edilebilir olan zeka oyunları oynayabiliriz.

Gün içinde nasıl biz (bilhassa niyetliyken)  "biraz kestireyim" diyerek uyuyor dinleniyorsak aynı şekilde eşimizin de buna hakkının olduğunu düşünerek çocuklarla ilgileneceğini belirtip onun da dinlenebilmesine imkan tanıyabiliriz. 

Yine en başta kendim fark ettim ki ev işleri her ne kadar görülmese de kadınlar için ne kadar meşakkatli ve bitmeyen bir iş yükü. Bu konuda eşimizin bu süreci  (belki de onlarca yıl) nasıl güzelce idare ettiği konusunda onu tebrik ve takdir hatta ufak hediyelerle de olsa taltif edebiliriz.

Bundan başka kadınların mutfağına elimizden geldiğince yardım edebiliriz. Ufak yemekler bile öğrenilebiliriz belki.

Test sorusu ile bitireyim.

Evde olduğumuz süre içinde kadınlar bizim için "keşke işe gitse" mi diyor yoksa "iyi ki kocam evde sağ olsun bana yardım ediyor, çocuklarla da ilgileniyor" mu diyor.

Bunun cevabını kendi içimizde verelim. Yoksa da eşimize sorup öğrenelim.

Bu konuyu önemli görüyoruz çünkü,

"En hayırlılarınız kadınlarına en iyi davrananlarınızdır" buyuruyor Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
3 Yorum