BANKALARIN KARA LİSTESİNDEN ÇIKMAK İÇİN HANGİ YOLU İZLEMELİYİM?

BANKALARIN KARA LİSTESİNDEN ÇIKMAK İÇİN HANGİ YOLU İZLEMELİYİM?

Vatandaşların mali konularda kurumlarla ilişkilerine ait bilgiler Merkez Bankası ve Kredi Kayıt Bürosu tarafından tutulan veri tabanında saklamaktadır

Vatandaşların mali konularda kurumlarla ilişkilerine ait bilgiler Merkez Bankası ve Kredi Kayıt Bürosu tarafından tutulan veri tabanında saklamaktadır. Kara liste ile kredi notunun düşük olması aynı anlamlara gelmemektedir.

Kredi Notu Ve Kara Listenin Ayrımı

Kara liste tanımı olumsuz mali ilişkilere sahip kişileri kapsayan yasal takip durumudur. Yılda birkaç kez kredileri veya kredi kartlarını gecikmeli ödemek kara listeye alınmak için gerekçe olmasa da kredi notunun aşırı düşmesine sebep olabilmekte ve bireylerin ihtiyaç başvurularının olumsuz cevaplamasına sebep olabilmektedir.

Bu kayıtlar daha çok Kredi Kayıt Bürosu tarafından tutulur. Kişiler banka kara liste sorgulama işlemini bireysel gerçekleştirememektedir. Bunun için borç bulunan bankaya müracaat edilmesi gerekir.

Kara Listeye Kimler Alınır?

Bankaların kredi ürünlerini kullanan bir kişinin ödemelerini en fazla 90 gün geciktirme hakkı bulunmaktadır. Eğer ödeme bu süre içerisinde gerçekleştirilemezse alacaklı kurum, alacağını tahsil etmek için yasal takip sürecini başlatır ve hukuki yollarla alacağını tahsil etme hakkını kullanır. Bu durumda kişinin sicili kara listeye alınır.

Kara listede olup olmadığını sorgulamak için veya telefonda kara listeden çıkarma işlemi veya kara listede olup olmadığının sorgulanması işlemi yapılamamaktadır. Ancak Merkez Bankası’na sunulan dilekçe ile talepte bulunmak mümkündür.

Kara Listeden Çıkmanın Yolları

Kara listede yer alan bir kişi bu listeden borcunu ödemeden çıkamayacaktır. Ancak borç kapansa dahi finansal geçmişinde iz bırakan bu durumdan kurtulmak için bazı adımlar atması gerekmektedir. Öncelikle borçların mümkün olduğunca erken kapatılması gerekir. Çünkü kara listeden çıkma süresi 5 yıldır ve son borcun ödendiği tarihten itibaren süre başlatılmaktadır.

Eğer geçmişte yaşanılan bir borçlanma durumu yoksa ve haksız yere kara listede yer aldığınıza dair şüpheniz varsa internette bulabileceğiniz Kara listeden çıkmak için dilekçe örneği ile Merkez Bankasına başvurabilirsiniz. Yine aynı şekilde yasal sürenin sonunda siciliniz hala kara listede bulunuyorsa başvuru yaparak düzeltilmesi talebinde bulabilirsiniz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
1 Yorum