İbrahim Halil ER

İbrahim Halil ER

Bayazıt ismi Yezid İle mi alakalı?

Genelde kaynaklarda Eba Yezid kökenden geldiği ve yani Yezid'in babası demek olduğu ifade edilmektedir. Yezid'in babası ise Hz. Muaviye'dir.
Fakat aslında gerçek öyle değildir. Çünkü bu isim, Arapça kökenli olmayıp Farça'dır. Türkler, özellikle Selçuklulardan itibaren Farisilerle komşu olduktan sonra Farsça isimleri kullanmaya başlamışlardır. Bayezid ismi de bunlardan birisidir.

(Ba_Yezid) Farsça konuşulan bölgelerde kullanılan (mü'min) anlamı taşıyan bir isimdir. Ne Arapçadaki (Yeziid) ile ne de (Yeziidin Babası) ile uzaktan yakından bir ilgi taşımamaktadır.

ba _ Farsçada ( ile, sahip) anlamında bir ön ektir. Yezdan_ Farsçada Hüda anlamındadır. Yezid_ Farsçada (pak, mukaddes) anlamındadır. Ba_Yezid_ Farsçada (İman sahibi, Mü'min) anlamındadır.

Osmanlı Sultanlarının Kullandığı (Bayezid) ismi de , (Mümin, İman Sahibi ) anlamındadır.
Aynı yukarıda anlatıldığı gibi, Arapçada kulanılan (yezid) ismi ile uzaktan yakından hiç bir alakası yoktur.
(Bayezid) ismi Farsça kökenlidir ve anlamı tamamen farklıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.