Bayram namazı nasıl kıldırılır? Ramazan Bayramı namazı nasıl kılınır?

Bayram namazı nasıl kıldırılır? Ramazan Bayramı namazı nasıl kılınır?

İmam olarak atanan ve yılda 2 defa kıldırılan bayram namazının nasıl kılındığı hakkında bilgisi olmayan kardeşlerimiz için hazırladığımız yazıyı sizlere sunuyoruz.

Değerli kardeşlerimiz, öncelikle rabbim hepinizin yolunu açık eylesin. Ramazan Bayramına sayılı günler kala, bizlerde siz değerli din gönüllüsü kardeşlerimizi önemli bir konuda bilgilendirmek istedik. Değerli hocalarımızdan vek kaynaklardan edindiğimiz sağlam bilgiler ile ''Ramazan Bayramı namazı nasıl kılınır? Bayram Namazı nasıl kıldırılır? Bayram namazında kaç tekbir alınır? Hutbede ne okunur?'' gibi soruların cevabını yanıtlamış olacağız.

Ramazan Bayramı namazı nasıl kıldırılır?
1-
Müezzin olaran arkadaşımız cemaate yönelir ve sesli bir şekilde Bayram Namazına niyet edilmesi için şunu söyler ''Niyet ettim Allah rızası için vacip olan Ramazan Bayramı namazını kılmaya, uydum hazır olan imama'' 
Cemaat hep birlikte Bayram Namazına başlamadan önce müezzinin söylemiş olduğu bu niyeti söyle ve niyet edilmiş olunur.
2- Bayram namazını kıldıracak olan imam ise şöyle niyet eder '' Niyet ettim Allah rızası için vacip olan Ramazan Bayramı namazını kılmaya ve arkamda bulunan cemaate kıldırmaya''
3- 
İmam ''Allahü Ekber'' diyerek tekbir alır ve cemaat arkasından tekbir getirir. Böylelikle Bayram Namazının ilk rekatına başlanmış olunur. 

Bayram Namazının ilk rekatında ne okunur?
İlk rekatta Bayram Namazını kıldıran imam ve cemaat ''Sübhâneke'' duasını okur. Cemaatin içerisinde Bayram Namazını nasıl kılacağını bilmeyen veya unutan olabilir. Hergün tekrarlanan bir namaz olmadığı için cemaate imam yada müezzinin hangi rekatta neler yapılacağını açıklaması ve anlatması çok önemlidir.

Bayram Namazının ilk rekatında kaç tekbir alınır ve nasıl yapılır?
İlk rekatta ''Sübhâneke'' duası okunduktan sonra üç tekbir alınır. Tekbirlerin alınışı ise şöyledir;
İmam "Allahü Ekber" der ve cemaatte tekbiri sesi kısık bir şekilde getirerek "Allahü Ekber" der ve eller havaya kaldırılır ve aşağı salınır, imam tekrar "Allahü Ekber" der aynı şekilde eller yine bağlanmadan aşağı salınır, imam 3.defa "Allahü Ekber" der ve eller aşağı salınmadan bağlanır.

Bayram Namazının ikinci rekatı nasıl kıldırılır? Nasıl kılınır? Ne okunur?
İlk rekatın üçüncü tekbiri ile imam ellerini bağlar cemaatte aynı şekilde llerini bağlar. İmam gizliden "Eûzü-Besmele" çeker sonrasında Fatiha ve bir sure okur. Sure bitince imam yüksek sesle, cemaat da içinden
(birinci rek'atta oldugu gibi) üç kere daha tekbir alır, üçüncü tekbirden sonra eller bağlanmadan, dördüncü tekbir ile rükuya varılır. Sonra da secdeler yapılarak oturulur.

"Ettehiyyatü, Allâhümme salli, Allâhümme bârik ve Rabbenâ âtina..." duaları okunur ve imam sağa sonra sola selam verir böylelikle Bayram Namazı tamamlanmış olur.

Ramazan Bayramı namazında kaç tekbir getirilir ve sırası nasıldır?
İmam sağa ve sonra sola selam verince müezzin eşliğinde üç defa tekbir getirilir. Tekbir şu şekildedir;
 “Allâhü ekber Allâhü ekber lâ ilâhe illalâhüvallâhü ekber allâhü ekber velillêhil hamd”

İmamın Hutbeye çıkışı nasıl olur ve sonrasında yapılanlar nelerdir?

İmam cemaatin müezzin eşliğinde tekbir getirmesi esnasında yerinden ayrılır ve Ramazan Bayramı hutbesini okumak için minbere yönelir. Hutbeye çıkan imam cuma namazında yaptığı gibi oturmaz, ayakta bekler. Kendinizi tekbirlere göre ayarlarsanız ayakta bekleme sürenizide tutturmuş olursunuz.

Bayram namazı hutbesinde okunan ayetler ve sonrası
Tekbirler eşliğinde imam hutbeyi okumak için minbere çıktıktan sonra tekbirlerin bitmesinin ardından
kendisi ile birlikte cemaatle bir tekbir daha getirilir ve şu ayeti okur;
 تَبَارَكَ ٱلَّذِى نَزَّلَ ٱلۡفُرۡقَانَ عَلَىٰ عَبۡدِهِۦ لِيَكُونَ لِلۡعَـٰلَمِينَ نَذِيرًا (Furkan Suresi 1.Ayet)
sonrasında ''Kebbirullahe Tekbiraa'' diyerek müezzin eşliğinde herkez bir defa tekbir getirir.
İlk tekbir bittikten sonra imam şu ayeti okur;
الَّذِي لَهُ مُلْكُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَلَمْ يَتَّخِذْ وَلَدًا وَلَمْ يَكُن لَّهُ شَرِيكٌ فِي الْمُلْكِ وَخَلَقَ كُلَّ شَيْءٍ فَقَدَّرَهُ تَقْدِيرًا (Furkan Suresi 2.Ayet)
sonrasında ''Kebbirullahe Tekbiraa'' diyerek müezzin eşliğinde herkez bir defa tekbir getirir.
İkinci tekbir bittikten sonra imam şu hutbe duasını okur;
نَشْهَدُ اَنْ لاَ اِلهَ اِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ وَنَشْهَدُ اَنَّ سَيِّدَنَا مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ* اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَاَصْحَابِهِ اَجْمَعِينَ* اَمَّا بَعْدُ فَيَا عِبَادَ اللهِ! اِتَّقُوا اللهَ وَاَطِيعُوهُ* اِنَّ اللهَ مَعَ الَّذِينَ اتَّقَوْا وَالَّذِينَ هُمْ مُحْسِنُونَ* قَالَ اللهُ تَعَالَى فِى كِتَابِهِ الْكَرِيمِ* اَعُوذُ بِاللهِ مِـنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيــمِ* بِسْــــمِ اللهِ الرَّحْمَـنِ

Hutbe metninde yazılı olan ayet ve hadis-i şerifi sırasıyla okuduktan sonra hutbe metni cemaate karşı sesli bir şekilde okunur. Hutbenin sonunda ise cuma hutbesinde hutbe sonu okunan hutbe duaları okunur. İmam hutbe bittikten sonra "Eûzü-Besmele" çeker ve şu ayeti okur;
وَقُلِ الْحَمْدُ للهِ الَّذِى لَمْ يَتَّخِذْ وَلَدًا وَلَمْ يَكُنْ لَهُ شَرِيكٌ فِى الْمُلْكِ وَلَمْ يَكُنْ لَهُ وَلِىٌّ مِنَ الذُّلِّ وَكَبِّرْهُ تَكْبِيرً
ve müezzin eşliğinde cemaat ile birlikte üç defa ardarda tekbir getirilir. İmam mihraba tekbirler alınırken geçer. Müezzin tekbirlerin bitmesinin ardından  ''Alâ Rasûlinâ Salavât'' der. Tesbih duasındaki kısmı okur ve sesli bir şekilde "Eûzü-Besmele" çektikten sonra Ayetül Kürsi'yi okur. Sonrasında dua edilir ve namaz tamamlanmış olur.

Eksik bir nokta bulursanız, yahut eklemesini istediğiniz dah güzel bilgileriniz varsa lütfen aşağıya yorum olarak yazınız. Sorusu olan kardeşlerimizede en iyi şekilde elimizden geldiğince yardımlarımızı esirgemeyeceğiz. Rabbim Ümmet-i Muhammed'e hayırlı bir Ramazan Bayramı nasip etsin. Sağlıcakla kalın, Allaha emanet olun....

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
6 Yorum