Prof.Dr. Kamil GÜNGÖR

Prof.Dr. Kamil GÜNGÖR

Bir Lokma Bir Hırka mı… (bugün bu başlık son)

(buradaki bilgiler çeşitli alıntılardan kurgulanmıştır)

Yemek için yaşamamalı yaşamak için yemeli, peki kapitalizm ne söylüyor size…

Bir lokma bir hırka, bildiğiniz iktisadi mantığı sıfırlar. Biraz yoklukla, biraz da toplumsal kültürle ilgilidir. Bir başka deyişle, başka toplumlarda geliştirilen iktisat politikalarının ülkemizde işe yaramadığının öteki adı. Zira insan modeli birbirinden bağımsızdır.

Bir başka açıdan değer ölçüsüdür… İlla da sahipken yapabiliyorsanız… Bir başka açıdan bakılırsa zenginliktir, güçtür, özgürlüktür… Kimde var şimdi bu zenginlik…

Sahip olmak-hükmetmek için sermaye biriktirmek adına attığı her adımda acılarını ve hazlarını hesap eden insan (homo economicus, mandollar-mankurt yahut ekonomik insan-vahşi kapitalizm; artık ne derseniz) tasavvuruna bir reddiyedir.

Mevlanaların Yunus Emrelerin felsefesidir.

‘insan-ı kamil, sabahına sahip çıkmayandır. Garip olan, ilki değil; ikincisidir.’ (haliyle bu ekonomik bir yorum değildir)

"insana barınacağı kadar bir ev, mahrem yerini örteceği kadar elbise, hayatını sürdüreceği kadar gıda yeter."

"İslam'da mala ve servete sahip olmak kınanmaz, mala ve servete 'ait' olmak kınanır"

"sahip olduğunu düşündüklerine, üzerinde canının istediğini yapacak bir mülkiyet değil, Allah'a hesabını vereceği bir 'emanet" olarak bakılmalıdır"

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.