Bundan sonra her önüne gelen ehliyet alamayacak

Bundan sonra her önüne gelen ehliyet alamayacak

Ehliyet sistemindeki değişiklikler hakkında bilgi veren sürücü kursu işletmecileri, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren ehliyet alamayan vatandaşların 2 yıl boyunca sertifika dönemine tabi olacağını belirtti.

Ehliyet sistemindeki değişiklikler hakkında bilgi veren sürücü kursu işletmecileri, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren ehliyet alamayan vatandaşların 2 yıl boyunca sertifika dönemine tabi olacağını belirtti.
 

Yılbaşından itibaren sertifika dönemine geçen kursların eğitimleri 2 yıla uzarken, yeni kurallarla trafik kazalarının önüne geçilmesi hedefleniyor. Yeni dönemde kurslar için taban fiyat uygulaması başlarken, kursiyerler ücretlerini artık bankaya yatıracak.

Yeni dönem hakkında bilgi veren Sürücü Kursları Eğitmeni Nihat Yetkin, 2016'da direksiyon sınavının daha da zorlaşacağını, yeni yönetmelikte eğitmen sürücü adayına sadece araç içinde değil, araç dışında da eğitim verileceği bilgisini verdi.

“9 sınıf olan ehliyet 17 sınıfa çıkarıldı”

9 sınıf olan ehliyetin yılbaşından itibaren 17 sınıfa çıkarıldığını belirten Yetkin, yeni dönemde ehliyette önemli değişikliklerin olduğunu söyleyerek, “Örneğin motosiklet ehliyetleri ayrı ayrı sınıflara ayrıldı. Motorlu bisikletler için çıkarıldığı gibi, şu an toplamda 17 sınıf ehliyet oldu.  1 Ocak tarihi itibariyle bir de stajyer sürücülük dönemi de başlamış oldu.” dedi.

“75 ceza puanını dolduranın ehliyeti iptal olacak”

Yeni yönetmelik ile sürücü kurslarına ilk defa başvuracak adaylar için 2 yıllık stajyerlik şartı getirildiğini belirten Yetkin, sürücü adaylarına uyarılarda bulundu. Yetkin, şöyle konuştu: “Stajyer sürücülük iki yıl boyunca 75 ceza puanı dolduran sürücülerin ehliyetleri tekrar alınacak bir daha kurslara başvuru yapmaları gerekir. Yeni stajyer sürücülerimizin artık bunlara dikkat etmeleri gerekir.”

“30 dakika olan sınav süresi 35 dakika ya çıkarıldı”

“Direksiyon sınavlarımızda da yeni değişikler oldu.” diyen Yetkin, Adayların direksiyon aşamalarını geçtikten sonra iki yıl boyunca staja tabi tutulacağını belirtti. Yetkin, “Avrupa standartlarında şu an sınav yapıyoruz. Direksiyon sınavlarımız 30 dakika olan sınav süremiz 35 dakika ya çıkarıldı. Bununla farklı manevralar yapılarak örgencilerimizin becerilerini biraz daha test edilmiş olacak.” ifadelerini kullandı.

“Stajyer sürücüler 2 yıl içinde 75 ceza puanını doldurmaması gerekiyor”

Stajyer sürücülerin araç kullanırken daha dikkatli olması gerektiğini ifade eden Yetkin, daha önce 100 ceza puanı uygulamasının 75 puana düştüğünü söyleyerek şöyle devam etti:

“100 ceza puanını doldurduğumuz zaman tekrar bir sürücü kursuna müracaat edip trafik dersini bir daha alıyorduk, tekrardan normal ehliyetimize devam ediyorduk. Bu yeni uygulamayla 100 ceza puanı artık iki yıl içersinde olmak şartıyla 75 ceza puanına düşürüldü. Bu tabi stajyer sürücülerimizin daha dikkatli olması anlamına geliyor. 75 ceza puanını doldurduğu zaman ehliyetleri iptal ediliyor. Emniyet tarafından ehliyetlerine el konulacak ve bir daha psikoteknik raporu alarak sürücü kurslarına müracaat etmeleri gerekiyor.”

“Bundan sonra her önüne gelen ehliyet alamayacak”

Ehliyet almanın artık kolay olmadığına dikkat çeken Yetkin, “Ehliyet Avrupa standartlarına yükseldi. Artık bundan sonra önüne gelen her insan ehliyet alamayacak. Biraz daha bilgi ve beceri gerekecek, özellikle direksiyon sınavlarımız için daha fazla beceriye ihtiyaç duyulacak.” diye konuştu.

“Ciddi eğitim vermeyen sürücü kurslarından uzak durulmalıdır”

Ehliyet alacak kursiyerlerin bundan sonra sürücü kursu tercihinde bulunurken en güzel eğitim veren ve en kaliteli eğitim veren sürücü kurslarını tercih etmeleri tavsiyesinde bulunan Yetkin, “Şu anda uygulama sınavlarımızda aracı düz kullanmak, geri geri kullanmak, park etmek, rampa duruş ve sonra tekrar kalkış belirli mesafelerde aracımızı belirli yerlerde süratlendirmek gibi yenlikler konuldu. Bunun için de ciddi bir eğitim süreci gerekiyor. Ciddi eğitim vermeyen sürücü kurslarından uzak durulması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

İllerde Valilikler tarafından oluşturulan komisyonlarca belli bir fiyat standardının oluştuğunu belirten Yetkin, “Bundaki amaç haksız rekabeti önlemektir. Haksız rekabet oluştuğu zaman sürücülerin araç kullanma kalitesi düşüyordu. Bunların tekrar iyileştirilmesi belli bir standartlara ulaştırılabilmesi için fiyat sabitlemesi oldu.” şeklinde konuştu.

“Ders programlarına trafik adabı dersi eklendi”

Motorlu taşıt sürücü kursu ders programlarına trafik adabı dersinin eklendiği bilgisini de veren Yetkin, “Bir diğer önemli husus da trafik adabı denen dersimizin gelmesidir. Trafik dersimize ek olarak trafik adabı dersi olarak eklendi. Bu dersle trafikteki genel adapların öğretilmesi ve birbirimize daha saygılı sürücüler olmamız, sürücüler yetiştirilmesi çalışmaları mevcuttur.” dedi.(İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.