BÜYÜK FİKİRLER LİSTESİNE ADINI YAZDIRAN TÜRK BİLİM KADINI: PROF.DR. FERYAL ÖZEL

BÜYÜK FİKİRLER LİSTESİNE ADINI YAZDIRAN TÜRK BİLİM KADINI: PROF.DR. FERYAL ÖZEL

Üsküdar Amerikan Lisesi’nden sonra ABD’deki Columbia Üniversitesi bursunu kazanarak fizik mühendisliği ve matematik mühendisliği bölümlerinde çift ana dal yaparak okul ikincisi olarak mezun oldu.

Doktor bir anne ve babanın kızları olarak 1975 yılında dünyaya gelen Feryal Özel, Üsküdar Amerikan Lisesi’nden sonra ABD’deki Columbia Üniversitesi bursunu kazanarak fizik mühendisliği ve matematik mühendisliği bölümlerinde çift ana dal yaparak okul ikincisi olarak mezun oldu. Yüksek lisansını Danimarka’daki Niels Bohr Enstitüsü’nde yapan Özel, doktorasını davet üzerine gittiği Harvard Üniversitesi’nde tamamlayarak akademik kariyerine başladı.

Dünyanın en büyük fizikçisi Stephen Hawking ile aynı alanda çalışan Feryal Özel, galaksilerin oluşumu, yıldızların ölümü ve kara delikler alanında yaptığı çalışmalarla NASA’nın dikkatini çekerek 2002’de Hubble Doktorası Bursu ile kurumun İleri Araştırmalar Enstitüsü’ne davet edildi. Özel, 2003 yılında henüz 28 yaşındayken Einstein ve John Nash gibi isimlerin de aralarında olduğu 20 kişilik “Büyük Fikirler” listesine adını yazdıran ilk Türk bilim kadını olarak tarihe geçti.

30 yaşında Arizona Üniversite’sinde doçent olmadan önce NASA kadrosuyla Princeton İleri Araştırmalar Enstitüsü’nde çalışan Prof. Dr. Özel, şu ara yine NASA ile birlikte yürüttüğü NICER projesi ve 2017’de başlattığı Olay Ufku Teleskobu projesiyle heyecan verici çalışmalar yapıyor. Ayrıca gezegenimize 55 milyon ışık yılı uzaklıkta, M87 galaksisinde bulunan ve genişliği 100 milyar km’yi bulan kara deliğin görüntüsü 10 yıldan fazla süren yoğun çalışma sayesinde ispatlayarak, bu projede görev alan önemli bilim insanlarından birisi oldu.

Bilime kazandırdığı çığır açan gelişmeler ile Prof. Dr. Feryal Özel, 2010 yılında Amerikan Astronomi Birliği Lucas Ödülü, 2012 yılında Harvard Radcliffe Enstitüsü Ödülü, 2013 yılında Amerikan Fizik Derneği Ödülü ve Kaliforniya Üniversitesi Miller Enstitüsü Ödülü de dâhil olmak üzere çok sayıda ödüle layık bulundu. Ayrıca NASA’ya ve Amerikan Ulusal Bilim Kurumu’na birçok konuda danışmanlık yaparak yönetici komitelerde görev aldı.

Büyük fikirler listesine adını yazdıran Prof.Dr. Feryal Özel’i tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.

İlhami Pektaş

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.