Çam kozalağıyla mayalanan yoğurt - ESKİŞEHİR

Çam kozalağıyla mayalanan yoğurt - ESKİŞEHİR

Son zamanlar sıklıkla bu yöntemi duyar olmuştum, parkta gezerken aklıma geldi ve daha kurumamış, genç bir kozalak kopardım.

Son zamanlar sıklıkla bu yöntemi duyar olmuştum, parkta gezerken aklıma geldi ve daha kurumamış, genç bir kozalak kopardım. İyice yıkadım. Sonrası köy sütümü kaynatmaya geldi sıra. Sütü 7 dakika kaynattım (eğer pastörize sütse sadece süt kabarana kadar ısıtıp altını kapatın), mayalama ısısına dek (parmağınızı sokup 7 saniye yanmadan içinde tutabilecek sıcaklık) soğuyunca cam kabıma aktardım ve sütün içine klasik yoğurt yerine çam kozalağı bıraktım.

Herkesin ayrı bir yoğurt mayalama yöntemi vardır. Benimki fırın içinde mayalama yöntemi. Fırını birkaç dakika ısıtıp ısıyı kapatıyorum, maya çalınmış sütlerimi kapağı açık olarak fırın içine sokuyorum ve yaklaşık 5 saat sonra fırından çıkarıp yine kapağı açık olarak yarım saat kadar buzdolabında beklettikten sonra kapağını kapatıp dinlendirmeye bırakıyorum. Bunu da aynı yöntemle yaptım. Sadece fırından cıktıktan 2 saat sonra içindekı kozalağı çıkarttım.

Seyitgazi- Çukurca Köyü Muhtarı Lütfi Arslangiray da, çam yoğurdunun bölgedeki her sofrada mutlaka bulunduğunu belirterek, bölgeye Frig Vadisi'ni ziyaret için gelen herkesin bu yoğurdu tattığını bildirdi. Çam yoğurdunun ayranının da lezzetli olduğunu vurgulayan Arslangiray, ''Çam yoğurdunun ayranı köpüklü oluyor. Kaymağı da kalın'' dedi. Çam yoğurdu yapan Fevziye Arslangiray da, inekten sağılan sütün süzüldükten sonra kaynatıldığını belirterek, sütün öncelikle normal bir yoğurt mayalar gibi mayalandığını ve içine çam kozalağı konulduğunu bildirdi. Mayalama işleminde sadece çam kozalağının süte atıldığını anlatan Arslangiray, ''Kozalağın içine bırakıldığı süt bir süre sonra mayalanıp yoğurt haline dönüşüyor. Çam yoğurdunun yaklaşık 100 yıldır bu yörede yapıldığını biliyoruz. Köye gelen ve çam yoğurdunun yapıldığını duyan misafirler mutlaka tadına bakmak istiyorlar ve çok beğeniyorlar'' dedi.

Tamamlayıcı Tıp Dr. Aidin Salih

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.