Çocuklarımıza Kur'an Ve İslam Bilinci (Fatiha Suresi)

Yaz Kur'an Kurslarında çocuklara ve gençlere Kur'an bilinci verilmelidir.

Bunun için:

a- Çocuklara KUR'AN tanıtılmalıdır. O Allah'ın kitabıdır. Hayatımızı değiştirmek için gelmiştir... şeklinde.

b- Kur'an'ı GÖSTERİN. İçini açıp tanıtın. Çocuk Kur'ân'a dokunsun, eline alsın.

c- Kur'an'ın ilk cümlesini gösterin. (Bismillahirrahmanirrahim.) Kur'an BESMELE ile başlar, söze. Biz de her işe besmele ile başlamalıyız, diye anlatın. Besmelenin öneminden, faziletinden..bahsedin.. (Bunun için Tefhimu'l-Kur'an tefsirinin besmele kısmına bk. Güzel bilgiler var.)

Bu şekilde BESMELE BİLİNCİ oluşur. Ayrıca çocuklara, bu gün her işimize başlarken besmele ile başlayacağız, deyip onları yönlendirin.

d- Sonra Fatiha suresini okuyun ve ANLATIN. Onların anlayacağı şekilde.. (Her nimeti veren kainatın Rabbi, MERHAMETLİLER MERHAMETLİSİ ve ahiret gününün sahibi Allah'a hamd ederiz, şükreder, teşekkür ederiz. Bu şekilde çocukta HAMD - ŞÜKÜR BİLİNCİ oluşur.

Çocuklarımıza: İyilik yapıldığında TEŞEKKÜR etmeyi ve başkasına karşı hata yaptığında ÖZÜR dilemeyi öğretmeliyiz.

e- Sonra (İyyake na'büdü ve İyyake nesteıyn) kısmı okunur: Biz sadece Allah'a ibadet-kulluk yaparız ve sadece O'ndan yardım dileriz. Namaz, oruç, infak gibi ibadetleri Allah için yaparız. Hayatı Allah için ve O'nun emrine uygun yaşadığımızda, hayatımızın tümü ibadet-kulluk kapsamında olur ve Allah bize sürekli yardım eder. Bu şekilde çocukta İBADET (sadece Allah'a kulluk) BİLİNCİ oluşur.

f- Bundan sonra (İhdine's-sıratal-müstekıym) ayeti okunur. 'Bizi doğru yola hidayet et, bize rehberlik et' ... Bu şekildeki anlatımla çocuklara DUA, doğru hayat ve DÜRÜSTLÜK BİLİNCİ verilir. e-Doğruluk ve dürüstlükte ölçü kimdir? sorusuna karşı (Sırata'lleziyne en'amte aleyhim) ayeti okunur.

Doğruluk ve dürüstlük yolunun: Kendilerine vahiyle rehberlik yapılmış ve hidayete ermiş kişilerin yolu olduğu, onların da bir başka ayette: Peygamberler, sıddıklar, şehitler ve salih insanlar olduğu/onların yolu olduğu açıklanır. İlk insan-peygamber Hz. Adem'den son peygamber Hz. MUHAMMED'e kadar bütün peygamberlerin getirdiği dinin hak ve İslâm olduğu, son Peygamber Hz. Muhammed ile son defa insanlara İSLÂM'ın tebliğ edildiği, kıyamete kadar Son kitap Kur'an'ın ve son din İslâm'ın hiç bozulmayacağı, tahrif olmayacağı, çünkü Allah'ın koruması altında olduğu anlatılır. Bu şekilde çocuklara TARİH BİLİNCİ verilir. Hz. Adem'den beri süren İslâm tarihi bilinci... Biz kökleri tarihin derinliklerine uzanan bir ümmetiz ve milletiz.

f- Fatiha suresinin son kısmında (Gayri'l-mağdubi aleyhim vele'd-dallin) 'Gazabına uğramamış ve hak yoldan sapmamışların yoluna ilet bizi, ya Rab', denilerek: Önceki ümmetlerin hatasına düşmemek ve tarihi doğru okumak, ibret almak bilinci verilir. Müslümanlar: birbirlerini kardeş gören, Yahudi ve Hıristiyanların hatalarına düşmeyen, buna dikkat eden, yeryüzüne adalet ve merhamet medeniyetini (dün olduğu gibi gelecekte de) inşa edecek olan bir ümmettir.

Bu şekilde çocuklara ÜMMET BİLİNCİ verilir. Müminler kardeştir, şuuru verilir..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
2 Yorum