"Dangal" veyâ Dangalak ne demek?

"Dangal" veyâ Dangalak ne demek?

Tv.8 'de elân "Dangal" isimli bir flim gösteriliyor.

Tv.8 'de elân "Dangal" isimli bir flim gösteriliyor.
Aamir Khan'nın başrolünü üstlendiği güreş konusunun anlatıldığı biyografik bir spor filmi. Malûm ki; "dangal" Hindistan'da güreşci demek.

Mahavir Singh Phogat isimli güreş hayrânı bir baba ,Babita Kumari ve Geeta Phogat isimli kız çocuklarına güreş öğreterek onları iddiâlı hâle getimişdir. 2010 yılındaki müsabakalar sırasında Geeta Phogat ,altın madalya alırken, kız kardeşi Babita, gümüş madalyada kalmışdır.
Genç kadın güreşçiler başarıya giden yol boyunca sosyal şekillendirmenin baskısıyla da mücâdele etmek zorunda kalmışlardır

Geeta ve Babita karakterleri, 3 bin oyuncu arasından seçildikden sonra bu kız oyuncular 6-7 ay boyunca özel güreş eğitimleri almışdı.

Aamir Khan'ın gerçek hayâtda aldığı ve verdiği kilolara benzer olarak kız oyuncular da film için saçlarını kısacık kestirmişdi.
Sonuçda "Dangal filmi" sâdece Hindistan’da değil, Çin’de en çok izlenen yabancı film olmuşdu.

Hint sinemasının en önemli ismi bu Muhammed Aamir Hussain Khan kimdir?
1965'de Hindistan/Mumbai'de dünyâya geldi.
Eğitimini sırasıyla J.B. Petit Okulu ile St. Anne Lisesi, 9. ve 10. sınıfları da Bombay İskoç Okulu’nda okudu. 12 ve 12. sınıfları Mumbai’s Narsee Monjee Koleji’nde tamamladı.
Khan, sekiz yaşındayken Nasir Hussain’in müzikal filmi Yaadon Ki Baaraat
filminde şarkı söyledi. Daha sonrada babasının yapımcılığını üstlendiği
Madhosh filminde
Mahendra Sandhu’nun gençliğini oynadı.
Dil yâni kalb filmi, çok büyük bir başarı gösterdi ve o yılın en çok gişe yapan filmi oldu. Bu filmde gösterdiği başarıyı, “Dil Hai Ke Manta Nahin (Kalb Anlamaz) filminde devâm etdirdi.

Türkiye de çok sevilen bir oyuncudur.
Hatda, "Secret Superstar"ın filminin tanıtımı için Türkiye'ye bile geldiğinde "Reîs" tarâfından kabûl edilmişdi.

Dangalak tâbiri ise; TDK.na göre, aşağıdaki manâlara gelmekde...!
Akılsız, düşüncesiz kimse..!
“Bu dangalağın hiçbir şeyden haberi yoktu”gibi. (Ö.Seyfeddin)
Boşboğaz,
Bir şeyin büyüğü, irisi, iriyarı adam.
Çok zayıf ve uzun boylu hayvan. Meselâ;
Sizin atınız çok dangalak bir şey..!
Ispanağa benzeyen bir bitki.
Köpek gibi.!

İnsân ister istemez düşünmeden edemiyor?Dangal ile en azından lâfzen buradan türedildiği anlaşılan "dangalak" Türkçe mi? Her neyse...!

Bir Hintli "Dangal" diyerek güreşciyi çağrıştırırken, bizler, "Dangalak" diyerek akılsız- boşboğaz birisini imâ etmiş olmuyor muyuz?

Yorum Haber: Yusuf Zabun

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.