DEDAŞ’ın elektriğini kestiği köylüler konuştu

DEDAŞ’ın elektriğini kestiği köylüler konuştu

DEDAŞ, Batman’da elektrik sayaçlarının direklere takılmasına tepki gösteren 3 bin nüfuslu köyün elektriğini kesiti. Günlerdir elektrikleri kesilerek mağdur edildiklerini belirten köy sakinleri, 40-50 yıl önceki ilkel şartlara geri döndüklerini söylediler.

Elektrik sayaçlarının direklere takılmasına izin vermeyen Batman’ın Yeniköy köyüne bağlı Zorköy (Sêgırka) mezrası sakinleri ile DEDAŞ arasında anlaşma sağlanamadığı Cuma gününden bu yana mezranın elektriği DEDAŞ ekipleri tarafından kesilen köy sakinleri yaşadığı mağduriyeti İLKHA’ya anlattı.

Elektrikleri kesilmesinden dolayı depolardan su çekemediklerini belirten köy sakinleri, bununla birlikte temel ihtiyaçlar hariç geri kalan hiçbir ihtiyaçlarını gideremediklerini, ağır hastaların buzdolabında sakladıkları ilaçlarının, gıdaların bozulduğunu söyledi.

Elektriğe bağlı su kesintisinden dolayı her an salgın hastalığın baş göstermesinden duydukları endişeyi dile getiren köylüler, ayrıca tarımsal sulamada elektrik kullananların da mağdur edildiğini ifade etti. Cuma gününden bu yana mağdur olduklarını söyleyen köy sakinleri, elektriklerinin bir an önce bırakılmasını istediler.

"Elektrik olmadığı için diyaliz makinasını çalıştıramıyoruz"

DEDAŞ tarafından Cuma gününden beri elektriklerinin kesildiğini hatırlatan köy sakinlerinden İlhami Ağar, “Makineye bağlı diyaliz hastalarımız var. Elektrik olmadığı için bu makineler çalışmıyor. Çocuklarımız okula gidiyor ama hiçbir verim alamıyor, bilgisayarları kapalıdır. DEDAŞ Türkiye’de sadece gelip bizim köyümüzü mü seçti. Elektrik kesintisinden dolayı çok zorlanıyoruz. DEDAŞ bize bunu neden yapıyor, bizler elektrik paramızı ödeyen insanlarız. Köyümüzde bulunan hastaların ilaçları dolaplarda saklıdır, elektrik olmadığı için bu ilaçlar bozuluyor. Bu hastalar ölümle karşı karşıyadır.” dedi.

“40-50 yıl önceki ilkel şartlara döndük”

Elektrik kesintisinden dolayı büyük mağduriyetler yaşadıklarını söyleyen Fesih Tekin, “DEDAŞ 5 gündür elektriğimizi kesmiş durumdadır. Bu zamanda her şeyimiz elektriğe bağlıdır. Günlerdir karanlıktayız. 40-50 yıl önce babalarımız, dedelerimiz hangi ilkel şartlarda yaşıyordularsa, bizde şu anda aynı o şartları yaşıyoruz. Karanlık çöktü mü akşam dışarıya çıkamıyoruz. Camiye gidip namaz dahi kılamıyoruz. Elektriğe bağlı su kesintisinden dolayı abdest almakta dahi sıkıntı çekiyoruz. Okullarımızda su yok, bilgisayarlar çalışmıyor. Bizler elektriğimizin verilmesini istiyoruz.” diye konuştu.

“Hakkımızı sormayan milletvekillerimiz oy istemeye buraya gelmesinler”

Köy sakinlerinden Abdullah Bali ise kesintiye olan tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Günlerdir elektriğimiz yok. DEDAŞ sayaçları dışarıya vurmaya büyükşehirlerden başlasın. Çevre köylerin elektriği var, sadece bizimki yok. Bizim bu halimizi sormayan milletvekillerimiz bir daha bu köye gelmesin. Bizim hakkımızı sormadıkları için oy istemeye buraya gelmesinler. Bana kalsa seçim zamanında hiçbir milletvekilini köye sokmayız. Günlerdir elektriğimiz yok ve milletvekillerimiz neden bizi sormuyor. Kesintiden dolayı buzdolaplarımız, bulaşık makinelerimiz, dinamolarımız çalışıyor. Seralara su verilemiyor.”

Elektrik kesintisinden dolayı evde hiçbir işlerini yapamadıklarını söyleyen kadınlar da elektriklerinin bir an önce bırakılmasını istediler.

Öğrenciler mum ışığında ders çalışıyor

Elektrik kesintisinin bir diğer mağduru öğrenciler, okulda akıllı tahtaların çalışmadığını ve mum ışığında ders çalıştıklarını belirterek, yetkililerin bu sorunu gidermesini istediler.

Hatırlanacağı üzere, geçtiğimiz hafta DEDAŞ ekibi, elektrik yenileme çalışması kapsamında köye gitmiş, elektrik sayaçlarının direklere takılmasına tepki gösteren köy sakinleri, DEDAŞ çalışanlarını köyden çıkarıp yolu bir süreliğine trafiğe kapatmıştı. İki taraf arasında anlaşma sağlanamayınca DEDAŞ ekipleri Cuma gününden bu yana elektrikleri kesmiş durumda. (M.Fatih Akgül-İLKHA) 

dedas’in-elektrigini-kestigi-koyluler-konustu.jpgdedas’in-elektrigini-kestigi-koyluler-konustu-001.jpgdedas’in-elektrigini-kestigi-koyluler-konustu-002.jpgdedas’in-elektrigini-kestigi-koyluler-konustu-003.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.