Depresyon tedavisi için yeni dönem başladı

Depresyon tedavisi için yeni dönem başladı

İngiliz bilim adamları, depresyon tedavisinde kullanılacak ilacın belirlenmesinde doktorlara yardımcı olacak yeni bir kan testi geliştirdi.

İngiliz bilim adamları, depresyon tedavisinde kullanılacak ilacın belirlenmesinde doktorlara yardımcı olacak yeni bir kan testi geliştirdi.

Yıllarca süren araştırmaların ardından sonuçları "International Journal of Neuropsychopharmacology" dergisinde yayımlanan çalışma, depresyon hastalarından alınan kan örneklerinin incelenmesinin, hastalığın teşhisine ve doğru tedavinin uygulanmasına yardımcı olduğunu ortaya koydu.

King College London araştırmacıları, kanında inflamasyona (iltihap) rastlanan hastaların, başlangıçtan itibaren daha yoğun tedaviye ihtiyacı olduğunu belirtti. Çalışmanın bireye göre depresyon tedavisi uygulanmasına yardımcı olacağına işaret eden Pariente, "Hastaların yaklaşık üçte biri, bu inflamatuvar göstergelerine sahip olabilir. Bu hastaların tedavisinde daha farklı bir yol izlememiz gerekir." dedi

DEPRESYON İLACI KULLANMAKTAN ÇEKİNMEYİN

Antidepresanların güvenli olduğunu ancak kimi zaman yan etkilere yol açabileceğini söyleyen Pariante, "Gerekli olmadıkça çok fazla ilaç yazılmasından yana değiliz ancak ihtiyacı olan kişilerin de geç kalmadan ilaç kullanmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.Pariante, bazı durumlarda iltihabın vücudun strese karşı gösterdiği bir tepki olarak ortaya çıktığını, aynı zamanda da depresyonun ilaçla tedavisine engel olduğunu kaydetti. Araştırmacılar, depresyon tedavisinde antidepresanların yanı sıra anti-inflamatuvar ilaçların da kullanılmasının tedavi sürecini nasıl etkileyeceği konusundaki çalışmalarına devam ediyor.

Bilim adamları, hastaların ilaç tedavisini kendi kendilerine değiştirmemeleri ve doktorlarına danışmadan anti-inflamatuvar ilaçlar kullanmamaları uyarısında bulundu. Fransa'daki Pitie-Salpetriere Hastanesi'nden Jean-Jacques Benoliel ve ekibi, 2011'de yoğun strese maruz bırakılan farelerin beyninin bazı bölgelerindeki sinirlerin yapısında değişim olduğunu belirlemişti.

Strese giren farelerde hücrelerin gelişiminde rol oynayan, öğrenme ve bellekle ilgili "BDNF" adlı molekülün beyinde ve hayvanların kanında büyük oranda azaldığı görülmüştü. Birkaç hafta sonra ilk gruptaki stresli farelerin yarısının normale döndüğü, ikinci gruptakilerin yarısında ise sinirlerdeki değişimin ve düşük BDNF seviyesinin sürdüğü belirtilmişti. "Journal of Neuroscience" dergisinde yayımlanan makalede bilim adamları, kan testinin, depresyona meyilli kişilerin belirlenmesine ışık tutabileceğini vurgulamıştı.

 

(Dünya Bülteni)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.