DERİNDERE’NİN GELİŞTİRDİĞİ ELEKTRİKLİ OTOMOBİL MARKASI : DMA

DERİNDERE’NİN GELİŞTİRDİĞİ ELEKTRİKLİ OTOMOBİL MARKASI : DMA

Özkan Derindere ve Önder Yol tarafından 2007 senesinde kurulan DMA Derindere Motorlu Araçlar, uzun yıllardır yaptığı kapsamlı Ar-Ge çalışmaları sonucunda ilk arabasını 2013 yılında pazara sürdü.

Dr. İlhami Pektaş

Özkan Derindere ve Önder Yol tarafından 2007 senesinde kurulan DMA Derindere Motorlu Araçlar, uzun yıllardır yaptığı kapsamlı Ar-Ge çalışmaları sonucunda ilk arabasını 2013 yılında pazara sürdü.

Uzun yıllar yaptığı ARGE çalışmaları sayesinde Enerji Depolama Sistemlerinde dünya ölçeğinde bir teknolojiye sahip olan DMA, Türkiye’de ilk TİP onay belgesini alarak geliştirdiği yüzlerce aracını yollara sürerek Türkiye’nin “ilk” yüzde yüz elektrikli aracını üretti.

Şu anda trafikte olan ve geliştirilen elektrikli araçların içerisinde 53 kilowatt saat batarya kapasitesi bulunuyor. Bu bataryayı şarj edip doldurduğunuzda tek şarj ile 450 km yol gidebiliyorsunuz. Motor gücü 62 kW. ve 160 km/s hız yapabiliyor. Birçok donanıma da sahip DMA, araçlarına 3 yıl ya da 100 bin km garanti veriyor. Çevreye hiçbir zararı yok. Vites geçişi olmaması, gürültü ve titreşim seviyesinin neredeyse sıfır olması gibi özellikler geleneksel araçlarla karşılaştırıldığında kullanım konforu açısından üstünlükler sağlıyor.

Derindere Motorlu Araçlar, kendi geliştirdiği yüzde 100 elektrikli olan DMA teknolojine sahip araçları kiraya veriyor ve satışa sunuyor. Sonuç olarak Türkiye’den sessiz sedasız büyüyen potansiyel bir DMA var.

Elektrikli araçlar için en önemli noktalar olan pil şarj yazılımı vs. gibi aracın beynini oluşturan kısımlar tamamen Türk mühendisleri tarafından geliştirildi. DMA’nın ayrıca Türkiye çapında kurmaya başlamış olduğu şarj istasyon ağı da mevcut.

Türkiye’nin teknolojisi ile yüzde yüz milli tek elektrikli araç üreticisi DMA, ayrıca Tübitak MAM ve Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü ile beraber Elektrik ve Sodyum Bor Hidrür ile hibrit olarak çalışıyor.

Türkiyede aradığı ilgiyi göremeyen DMA, Çin’de devlete ait China Aviation Lithium Battery (CALB) firmasıyla “CADMA” adını verdikleri bir şirket kurdu. Şirket, DMA teknolojisiyle Çin’de elektrikli araç üretimi yapacak.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.