DİKKAT ! Türkiye’ye yeni hastalıklar geliyor

DİKKAT ! Türkiye’ye yeni hastalıklar geliyor

Süs bitkileri ithalatının beraberinde fide hastalıklarını da getirebileceğini savunan uzmanlar, bu konuda önlemler alınması çağrısında bulundu.

Süs bitkileri ithalatının beraberinde fide hastalıklarını da getirebileceğini savunan uzmanlar, bu konuda önlemler alınması çağrısında bulundu. 
 

Türkiye’de süs bitkileri üretimini hızla büyüyerek tarımsal bir sektör haline gelirken artan talep karşısında iç üretimin yetersiz kalması sebebiyle fide ithalatı gündeme geldi. İthal fideler konusunda uyarılarda bulunan Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim Aysan,  bu yolla Türkiye’ye yeni fide hastalıklarının gelebileceğine dikkat çekti.

Hastalıkların üretim alanlarında yayılmasını önlemek için bazı önlemler alınmasının önemli olduğunu belirten Aysan, “Dış mekân süs bitkileri ihtiyacı çoğunlukla kamu kurum ve kuruluşlarına bağlı olarak tesis edilen fidanlıklarda yapılıyor. Ancak bu konuda giderek çeşitlenen ve artan ihtiyaçları tam olarak karşılayacak bir yurtiçi üretim kapasitesine ve teknolojik seviyeye ise henüz ulaşılamamıştır.” dedi.

Türkiye’de daha önce varlığı bilinmeyen yaprak leke hastalık etmenleri ve ur oluşumuna neden olan bakteri türlerinin bu şekilde ülkemize giriş yaptığını belirten Prof. Aysan, Avrupa ülkelerinden özellikle Almanya ve Hollanda'dan gelen hibrit sardunya tohumlarının, kışın sıcak geçmesi ve ucuz işçilik nedeniyle ülkemizde örtü altında fide haline getirildiğini söyledi. Aysan,”Fidelerden alınan taze çelikler özel torbalarda ihraç ediliyor. Bu şekilde yapılan üretimler hem ülkemize döviz getiriyor hem de yeni tarımsal iş alanları oluşturuyor.” diye belirtti.

Yurt dışından getirilen bu bitkilerin hastalıklara yol açmaması için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini ifade eden Prof. Aysan, “Bu hastalıkların üretim alanlarında yayılmasını önlemek için her bir süs bitkisi türünün farklı bölmelerde bulunması ve her bölmeye geçerken çalışan işçilerin ellerinin ve makaslarının dezenfeksiyonu hastalığın yayılmasını önleyecek önemli bir kültürel uygulamadır. Çoğaltma materyali olarak kullanılan çeliklerin alındığı anaç bitkiler üretimden sorumlu mühendisler tarafından dikkatle incelenmeli, hastalıklı anaçlar hemen imha edilmeli ve çoğaltma materyali yenilenmelidir. Çoğaltma materyali olarak kullanılan bitkilerin belirli aralıklarda hastalık yönünden testlenmesi faydalı olacaktır. Bu bitkilerin hastalık yönünden incelenmesinde üniversitelerin Bitki Koruma Bölümlerinden ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Zirai Mücadele Araştırma Enstitülerinden destek alınabilir.”şeklinde konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.