DURUM VAHİM.  YEDİKLERİNİZE İÇTİKLERİNİZE DİKKAT EDİN !!!

DURUM VAHİM. YEDİKLERİNİZE İÇTİKLERİNİZE DİKKAT EDİN !!!

Türkiye'de ölüm nedenleri incelediğinde en fazla ölüm oranı, yüzde 39,7 ile kalp ve beyin damar hastalıklarını kapsayan dolaşım sistemi hastalıkları, yüzde 19,6 ile iyi ve kötü huylu tümörlerden kaynaklanıyor.

Türkiye'de ölüm nedenleri incelediğinde en fazla ölüm oranı, yüzde 39,7 ile kalp ve beyin damar hastalıklarını kapsayan dolaşım sistemi hastalıkları, yüzde 19,6 ile iyi ve kötü huylu tümörlerden kaynaklanıyor. Bunları sırasıyla yüzde 12 ile solunum sistemi, yüzde 4,9 ile sinir sistemi ve duyu organları hastalıkları, yüzde 4,8 ile endokrin, beslenme ve metabolizmayla ilgili hastalıklar, yüzde 4,5 ile dışsal yaralanma, zehirlenme vb. vakalar izliyor.

Türkiye'nin sağlıkta dünyadaki sıralamasına baktığımızda ise ;

- Türkiye kalp hastalıklarında dünyada ilk sırada.

- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2017 verilerine göre, Türkiye'de her 5 ölümden 1'i kanser vakası. Sigara; Türkiye’deki kanser kaynaklı ölümlerin 4’ünden biri.

- Dünya Sağlık Örgütü verilerine dayanan incelemeye göre, Türkiye obezitede dünya sıralamasında 4.cü, Avrupa'da ise 1.ci sırada yer alıyor. Türkiye'deki her 3 kişiden biri obezite hastası. Gelecek nesilin durumu daha da vahim.

- Türkiye'de yaklaşık 7 milyon civarında diyabetli hasta var. Avrupa'da diyabetin görülme sıklığının en yüksek olduğu ülke Türkiye. Türkiye diyabetli insan sayısı açısından Rusya ve Almanya'dan sonra 3. sırada.

- Türkiye’de 40 yaş üstü her 5 kişiden biri KOAH hastası.

- Türkiye'de yaklaşık 600 bin Alzheimer hastası, yaklaşık 1 milyon demans hastası var. Her 3 yaşlıdan 1'i demans yüzünden hayatını kaybediyor.

Durum vahim. Toplumumuz giderek hastalanıyor. Bunun en önemli nedeni fabrikasyon katkılı gıda maddeleri, fast food, sigara, şekerli ve katkılı içecekler, hazır ürünler, çevre kirliliği, vb. Yani bir bakıma alın terimizle kazandığımız paralarla maalesef kendimizi zehirliyoruz, sonra yine kazandığımız paraları sağlığımızı düzeltmek için harcıyoruz.

İlhami Pektaş

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.