İbrahim Halil ER

İbrahim Halil ER

EĞİTİMDE BAŞARSIZ MIYIZ?

Lise eğitiminden itibaren öğrencileri sınıflandırsak mesleki okullara yönlendirsek, üniversite sınavlarında sıfır çeken öğrenci sayımız düşecek ve bu da sınava giren öğrencilerin daha yüksek soru çözme durumunu ortaya çıkaracağı ve hatta sınava girenlerin çoğu üniversite kazanacağı için istitistikel açıdan başarılı olmuş olacağız.

bazı ülkelerin eğitimde başarılı gibi gözükmesinin nedeni öğrencide seçici olmaları ve ilim isteyen okullara herkesi almamalarıdır. Bizim burada eksiğimiz var. mesleki okulları cazip hale getirip niteliksiz ama mesleğe yatkın olanları oraya yönlendirdiğimizde istatistik başarımız da yükselecektir. o niteliksiz kişiler başarı oranımızı düşürdüğünden başarsız bir eğitim verdiğimiz düşünülmektedir.

bütün dünyada ilim belli bir azınlık kitlenin yaptığı iştir. Bu yola talip olanı iyi seçerler, bizim gibi kolaylaştırmaz, bunun kapısına varmadan elenirler. Yani sistem yukarı çıktıkça eler ve sonunda tepeye iyice elenmiş, ilim yapma istidadına sahip insanlar bundan yararlanır. Biz de ise ilkokula başlayan herke, üniversite kapısında bekler ve üniversite bir iş kapısı olarak ya da kariyer basamağı olarak görülür. biz bu anlayışı değiştirdiğimizde mevcut sistemi rehabilite ettiğimizde sorun çözülmüş olur.

üniversiteler kendi içinde kategorizelenir. ilmiye, seyfiye ve kalemiye diye ayrıştırılır. Yani ülkeyi yeni hedeflere taşıyacak ilim adamlarının (mühendis, sosyal bilimci vb) bölümler, ülkenin ihtiyaç duyduğu teknik ve mesleki sınıfı yetiştiren okullar, bürokrat ve siyasetçi yetiştiren okullar ile askeri okullar şeklinde kategorizelendirilir. Sanatçı ve sporcu için özel yetenek aranır, sınav veya bunun gibi kriterlere bakılmaz.

üniversiteyi böyle kategorizelendirdiğimizde ilim yapacak insanlarla özel ilgilenilir ve onların geliştirilmesi için üst eğitim verilir. Biz de bu anlamda bir karar mekanizması yok. Stratejik planlama yok. Eğitim bürokrasisi var olan çarkı çevirirken, siyasetçi de populist yaklaşarak sorun istemez.

Not:
Bu yazı, whatsap grubumuzda gelen sorulara cevap şeklinde yazıldığı için kopuk kopuk olmuştur. Düzenleyip yeniden yazacak vakit bulamadım. Eğitim sezonun açıldığı bu günlerde kaybolmasın diye ekledim.
Aslında herkese paylaşıma açmamıştım. Sadece bana paylaşımına açmıştım. Ama olmamış, Yazı da bir çok kişi tarafından paylaşıldığı için hedef kitleyi değiştirmedim.
Yazıdaki uyumsuzluk ve imla hatalarından dolayı bu nedenle özür beyan ederim.
Saygılar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.