İbrahim Halil ER

İbrahim Halil ER

Erginlik Çağına Ulaşmadan Ölen Müslüman ve Gayri Müslim Çocukların Durumu

Alimler küçük yaşta ölen müslüman ve gayri müslim kız ve erkek çocukların durumu hakkında ihtilaflara düşmüşlerdir. Bu ölen kişiler cennetlik midir? Yoksa cehennemlik midir?

BİR TARTIŞMA

Bu konuda İmam-ı Eşari ile hocası arasıdaki bir tartışma akaid alimleri arasında meşhurdur. Hatta İmam-ı Eşari Mutezili olan hocasından bu olay nedeniyle ayrılarak Ehli Sünnet vel Cemaatin akidevi mezhebi olan Eşariye mezhebini kurdu. Bu diyalogtaki konular aynı zamanda kader konusununun da en can alıcı noktasıdır. Şimdi hoca ile talebe arasındaki bu diyaloğa bir göz atalım.

-Hocam küçükken ölen müslüman çocuğun öbür dünyada yeri neresidir?

-Hiçbir günah işlemediğinden cennete girer.

-Cennet ve cehennem arasındaki menzilde kalırlar. (Hocası Mutezili olduğundan, onlarda menzile beyne menzileteyn, yani cennet ve cehenne arası (araf) anlayışı bulunmaktadır.)

-Peki çocuk buna itiraz etse, Allah'ım beni küçükken öldürmeseydin de ben de büyüyüp amel işleseydim ondan sonra cennete gitseydim desi Allah ne diyebilir?

-Allah ona, ben ezeli ilmimle senin büyüdüğünde günahkar olacağını ve cehenneme gireceğini gördüm. Bu nedenle seni akil baliğ olmadan öldürdüm der.

-Peki bu arada cehenneme girmiş olan kardesi "Ey Allah'ım sen benim de günah işleyeceğimi biliyordun. Neden benim de canımı küçükken almadın da ben cehenneme girdim." Dese ona ne cevap verilir. Çünkü Allah adildir. Hiç kimseye farklı muamele etmez.

Hocası buna verecek cevap bulamaz. Bunun üzerine imamı Eşari sorularına devam eder.

-Peki bir kafirin çocuğu küçükken ölse yeri neresidir?

-O da cennet ve cehennem arasındaki menzilde kalır?

-Peki bir kafir bundan dolayı Allah'a itiraz edemez mi? "Allah'ım eğer beni de küçükken öldürseydin ben de şimdi cehenneme girmekten kurtulurdum." Diye

Hocası bu itiraza da verecek cevap bulamaz. Bunun üzerine imamı Eşari ayrılır ve kendi mezhebini kurar.

Küçükken Ölen Çocukların Durumu ile ilgili görüşler

Hariciler Müslüman çocukların cennetlik, kafir çocukların cehennemlik olduğu görüşüne varmışlardır.
Müslüman alimlerin çoğu ise gayri müslim ve müslim çocukların her ikisinin de cennetlik olduğunu söylemişlerdir. Çünkü onlara göre; bütün insanlar islam fıtratı üzerine doğar. Onları müslüman ve kafir yapan ailesidir. Dolayısıyla daha kişi bu seçme iradesine kavuşmadığından ölürse cennete girer. Çünkü buna göre o bir müslümandır. Bu konuda bize delil ise peygamberimizin bir hadisidir. Peygamberimiz; "Her doğan kişi islam fıtratı üzerine doğar. Eğer Anne ve Babası mecusi ise mecusi, hristiyan ise hristiyan, yahudi ise yahudi ve müslüman ise müslüman olur." - Tirmizi, Müslim - Bu hadis nedeniyle buluğ çağına ermemiş çocukların müslüman olduğu hükmüne varıyoruz. İslam alimlerin çoğuda aynı görüştedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.