Ermeni Lider Nasıl Öldürüldü ?

Ermeni Lider Nasıl Öldürüldü ?

Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcü komünistleri 1995’te Kızıl Köprü adıyla bir örgüt kurdu. Adının Kızıl Köprü olmasının nedeni üç ülkenin sınırlarının birleştiği yerde böyle bir köprü var. Komünistler senede iki defa bu köprüde buluşma gerçekleştirirlerdi.

ERMENİ LİDER NASIL ÖLDÜRÜLDÜ?
Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcü komünistleri 1995’te Kızıl Köprü adıyla bir örgüt kurdu. Adının Kızıl Köprü olmasının nedeni üç ülkenin sınırlarının birleştiği yerde böyle bir köprü var. Komünistler senede iki defa bu köprüde buluşma gerçekleştirirlerdi. Üç lider bu örgütün başındaydı: Gürcistan Birleşik Komünist Partisi Genel Başkanı Pantaleymon İvanoviç Georgadze, Ermenistan Komünist Partisi Genel Başkanı Sergey Badalyan, Azerbaycan Komünist Partisi Genel Başkanı Ramiz Ahmedov. Bu üç parti genel başkanlarının birbiriyle çok iyi ilişkileri vardı. 90’lı yılların sonunda Sergey Badalyan, “Eğer bizim ülkelerde komünistler yeniden iktidara gelirse Karabağ sorununu çözeceğiz. Savaş öncesi duruma geri döneceğiz. Azerbaycanlılar da, Ermeniler de orada birlikte rahat yaşayacaklar. Azerbaycan toprakları içinde özerk bir bölge olarak” Başta Sarkisyan ve Koçaryan olmak üzere Karabağ ekibi Erivan’da yönetimde olan aydınları tasfiye etmeye başladı ve iktidarı aldı. O zaman Yeltsin’in özel kuvvetleriyle bir operasyon düzenlendi ve Ermenistan Parlamentosu’na saldırıp darbe yaptılar. Ermenistan Komünist Partisi’nin genel başkanlarından Demirciyan öldürüldü.
O süreçten sonra Sergey Badalyan, 1999 Kasım’ından Moskova’ya Putin ve Züganov ile görüşmeye gitti. Ermenistan’ın başına geçecek en ideal isimdi. Sabah otelinde ölü bulundu. Karabağ ekibi Ermenistan’da komünistlerin iktidara gelmemesi için her şeyi yaptı. Ermenistan’ı yöneten Karabağ ayrılıkçıları, Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sini işgal altında tutuyor. Karabağ sorununu çözmek için tarihi bir an vardı. Badalyan öldürülmeden önce yaptığı açıklamada “Biz iktidara geldiğimizde, Karabağ savaştan önceki statüsüne geçecek. Karabağ’da Azeriler ve Ermeniler otonom olarak Azerbaycan toprakları içinde yaşayacaklar.” Ter-Petrosyan da 90’ların başında benzer şeyler söylemişti: “Karabağ bize lazım değil. Ekonomik imkânlarımızı kaybederiz. Karabağ yerine diğer projelerle uğraşalım...” O da iktidardan uzaklaştırıldı. Bir süre önce Batı gazetelerine aynı fikirlerini tekrarladı. “Karabağ sorunun çözümü Türk-Ermeni ilişkilerinde olumlu rol oynayacaktır” dedi. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.