Abdullah BAYSAL

Abdullah BAYSAL

EVLİLİK OKULU (2)

Geçen yazımızda bayanların çok detaycı ve görselliğe önem verdiklerini, erkeklerin ise evin direği olduğunu ve evi ayakta tutmak için mücadele verdiklerinden bahsetmiştik.

Şimdi kaldığımız yerden devam edelim.

Eşlerin yaptığı en büyük hatalardan birisi, birbirlerini değiştirmeye zorlamalarıdır. Evlenmeden önce, hele bir evlenelim, ben ileride nasıl olsa onu yola getiririm düşüncesi evlilikteki kavgaların en önemli sebebidir.

Oysaki herkesin kimlik kartları ayrı ve eşiniz sizin bir uzvunuz değil, ayrı bir kişilik. Yani bilgisayar mantığıyla anlatmak istersek mailde gönderdiğiniz uzantınız değil ayrı bir program.

Diğer bir önemli husus eşinize hatalarını ikaz ederek söylemek yerine, yaşayarak hatalarını hissetmesi sağlanmalıdır. Fizikte bir kural vardır. Etki-tepki prensibi.

Akra FM’de şöyle bir anekdot dinledim. Birisi Prof. Dr. Kemal Çakmaklıya eşini şikâyet ediyor ve kocasına her gün fazla ekmek alma dediği halde kocasının inadına ekmek aldığını söylüyor. Bu adamla ömür geçmez, ayrılmak istiyorum diyor. Doktor diyor ki: Lütfen bir ay sesini çıkarma, her şey düzelir. Kadın denileni yapıyor ve tam bir ay sesini çıkarmıyor. Tabi bir ay sonra evde dağlar gibi ekmek birikiyor. Adam eşine diyor ki. Bunlar ne? Kadın diyor ki. Senin aldığın ekmekler. Bunun üzerine adam diyor ki. Yahu ben ne yapmışım!

Hadisi Şerifte "Kadınlara hayırhah olun, zira kadın bir eyeği kemiğinden yaratılmıştır. Eyeği kemiğinin en eğri yeri yukarı kısmıdır. Onu doğrultmaya kalkarsan kırarsın. Kendi hâline bırakırsan eğri halde kalır. Öyleyse kadınlara hayırhah olun." [Buhârî, Nikâh 79]

Hadisi Şeriften anladığımız erkek kadını idare etmelidir.

Nitekim Nisâ Sûresi 34. Âyeti Kerîme  “Erkekler kadınlar üzerine yönetici ve koruyucudurlar.” diye başlıyor.

Önemli olan şudur.

Birbirini sevenler, bütün sorunları aşar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.