İbrahim Halil ER

İbrahim Halil ER

FELSEFENİN İSLAM DÜNYASINA GİRİŞ

Felsefe İslam dünyasına özellikle Suriye’deki merkezler ile Basra ve Küfe’de Müslüman Araplar, Yahudiler, Hristiyan ve İranlılar’la kaynaşmaya başlamıştı. Bu hareketle başlayan kültür ve düşünce alış – verişi Abbasiler devrinde (750-1258) geniş bir tercüme faaliyetini doğuracak, büyük kısmı batıdan olmak üzere Doğu (hint ve iran) ve Batı dünyalarının büyük fikir harekeleri İslam dünyasına intikal ettirilecektir.Yunan felsefesi İslam dünyası üzerine etkisini doğrudan değil Helenistik felsefe yani İskenderiye yolu ile olmuştur. 

Tercüme hareketlerinde Müslüman Arapların eline geçen Suriye ve İran’daki hristiyan Nasturi ve Ya’kubi manastırlarının rolü ayrı bir yer tutar.

Tercüme Hareketleri

Felsefi düşünceyi ilgilendiren esaslı eserler, Halife Mansur zamanında itibaren Arapça’ya çevrilmiştir. Tercüme faaliyetinin en yoğun olduğu dönem dokuzuncu yüzyılda mütercimlerin çoğu tıp kökenlidir. Batlamyus (ptoleme) ve Öklides’in eserlerinden sonra Hipokrat ile Galen Arapça’ya aktarılmıştır. Hüneyn b. İshak’ın başkanlığından Bağdat’ta Abbasi halifesi için birçok eserleri arapça’ya çevirdi. Yahya b. Batrik Platon’un Timaio’unu, Aristo’nun Meteoroloji, el-Hayvan, Psikoloji (en-Nefs) ve Fi’l-Alem’ini çevirdi. Aynı şekilde Aristo’nun Sofistika’sı ile Yahya en-Nahvi’nin Fizik üzerine yazdığı şerhi, Abdülmesih b. Abdullah Naim el-Hımsi tercüme etmişti. Yahya b. Adiy Aristo’nun Kategoriler’ini Poetike ve Metafizik’ini, Platon’un Devlet ve Timaeus’unu arapçaya çevirmişti. İlk Arap filizofu el-Kindi’dir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.