Prof. Dr. Salih ŞİMŞEK

Prof. Dr. Salih ŞİMŞEK

FEYSBUK’TA PAYLAŞTIKLARIMDAN

Sosyal Paylaşım Sitelerinden (Feysbuk) FACEBOOK’ta yıllardır paylaşımlar yapmaktayım. Bunlardan bazılarını aşağıda sıralıyorum:

Hani diyorum: Şu içinde bulunduğumuz, sosyal paylaşım sitelerinin oluşturduğu sanal dünya var ya... İçindekileri sanal olarak sosyalleştirirken, gerçek hayatta asosyal hale getiriyor.

O kadar söylüyorum ama sakalım yok diye dinlemiyorlar. Ciddiye almayın şu FEYS efendiyi... O zaten üyelerini ciddiye almıyor. Hoş sohbet edin geçin... Birbirimizi incitmenin ve kırmanın bir anlamı yok ki... Hatta ulaşacağımız bir hedef bile yok. Eeeeeee? Sonra?

Bir yazı yazarsınız, bazıları 'bu sana yakışmadı' der. Bir yeri ziyarete gidersiniz, bazıları 'bu sana yakışmadı' der. Bir yerde bir yemek yersiniz, orada bir fotoğraf çekilmiş olur; bazıları 'bu sana yakışmadı' der. Şöyle yaparsınız, böyle yaparsınız, bazıları 'bu sana yakışmadı' der. Hülasa, öldüğünüzde de 'bu ölüm sana yakışmadı' diyenler olacaktır. Allah'ım aklıma mukayyet ol!

Adam ömrü boyunca bulunduğu kasabanın dışına çıkmamış... Akşam gittiği kahvehanede ateşli bir konu tartışılıyor. Her kafadan bir ses... Adam hükmü basıyor: Olmaz efendim olamaz. Böyle bir şey dünyanın hiç bir yerinde yok! Nasıl? 50 senedir dünyayı gezen birinden daha iyi biliyor, maşallah...

Hani demem o ki; günü gelince bu FEYS dünyasında kalem oynatan paylaşımcılar da öteler ötesine davet edilecekler. Profilleri açık kaldığı için çok kişi onların göçtüklerinin farkında bile olmayacaklar... Hatta bazıları onlara mesaj bile gönderecek, 'n’oldi epeydir görüşemeyruz?' diyenler olacak, ama ötelerden cevap alamayacaklar...

Sosyal paylaşım siteleri, bilimsel tartışmaların yapıldığı ortamlar değildir. Buralarda yalan, yanlış- doğru, eğri-doğru, sahte- hakiki, mizah, dedikodu, hakaret ve benzeri her türlü paylaşım yapılabilmektedir. Her hangi bir bilginin belgesi de sorulmaz, olması da gerekmez. İşi ciddiye alıp da ciddiyetten uzaklaşmamak gerek... Bilirsiniz, bilmesine de yine de tekrarlama ihtiyacı duydum.

Eski arkadaşlarım bilirler, benim forumum homejen bir toplumdan oluşmamaktadır. Olması da istenmemektedir. Bu sebepten her görüş kendine yer bulabilir. Paylaşılan bir obje, bazıları tarafından alkış alırken, bazıları ‘tu kaka’ diyebilir. Bu sayfanın sahibinin herkesi memnun etmek gibi bir kaygısı yoktur ve olmayacaktır. İnanmaktayım ki herkesi memnun etmeye çalışan insanların ‘münafık olma’ ihtimalleri vardır, Allah korusun... Yaptığım paylaşımlar illa ki yüzde yüz veya kısmen benim de görüşüm olduğu veya olmadığı anlamına gelmemektedir. Çok hoşuma giden bir şeyi paylaştığım gibi nefret ettiğim bir şeyi de paylaşarak 'siz de görün' diyebiliyorum. Seyyah'ı böyle değerlendirmeniz uygun olacaktır.

Öyle zamanlar okur ki; gıyaben yeni tanıştığınız, sizi çok seven, takdir eden ve hayranlık duyan sanal âlem dostlarınız vardır. Yazdığınız her yazı ve paylaşımı beğenirler. Bazıları için ‘model’ insan, bazılarının deyimi ile ‘idol’ olursunuz.  Zaman içinde kendi görüşlerine uymayan,  özellikle siyasi görüşler açıkladığınızda ve paylaşımlar yaptığınızda, artık ‘değeriniz’ kalmaz. Sıradanlaşırsınız. Hatta ‘tu kaka’ bile olabilirsiniz… İşte insanımızın bir kısmının karşı görüşlere tahammülsüzlüğü ve bağnazlığı böyle bir şeydir.  

Hülâsa;

Daha çok paylaşım var da…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.