Fırat Üniversitesi robot balık üretti!

Fırat Üniversitesi robot balık üretti!

Fırat Üniversitesi öğretim üyeleri, 3 boyutlu hareket kabiliyetine sahip robot balık üretti!

Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü'nden 7 öğretim üyesi, TÜBİTAK projesi kapsamında akıllı robot balık geliştirdi. Orkinos balığı düşünülerek yapılan ve 3 boyutlu hareket kabiliyetine sahip olan robot balığın, akla gelecek her amaçla kullanılabileceği belirtiliyor. 

Üzerinde bulunan sensörler sayesinde gerçek bir balık gibi hareket edebilme kabiliyetine sahip robot balık, aynı zamanda hız, ivme, konum, derinlik, sıcaklık gibi bilgileri de bilgisayara aktarabilecek.

Balığı TÜBİTAK projesi kapsamında yaptıklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Gonca Özmen KocaBu çalışmada amacımız 3 boyutlu hareket kabiliyetine sahip, gerçek bir balığı tamamen model alarak bir tasarım yapmak ve bunu prototip olarak gerçekleştirmek.

3 boyutlu yazıcı kullanarak prototip gerçekleştirdik. Prototipimiz, bir ana gövde, 2 tane kuyruk ve bir tane de esnek kuyruktan oluşmakta. Bu çalışmanın amacı tamamen canlılardan esinlenerek elde edilmiş tasarımı robot bir balığa entegre etmektir. dedi. 

Akıllı robot balığının bir çok şekilde kullanılabileceğini vurgulayan Koca Araştırma, gözlem, inceleme, keşif ve askeri amaçlı kullanılabilir. Ayrıca su altındaki tesislerin yine keşif gözlem amacıyla arızalarının tespiti amacı ile kullanılabilir. Çalışma amaç doğrultusunda gelecek vaat edecek bir duruma ulaşacak. 

Bu balık şu anda 3 boyutlu hareket kabiliyetine sahip. Sensörler vasıtasıyla hız, ivme ve konum gibi bilgilerini alabiliyoruz. 3 adet mesafe sensörü kullandık. Bununla engellerden sakınarak hareket edebiliyor.

Bir adet derinlik sensörümüz ve sıcaklık sensörü var. Diğer sensörler içinde gerekli alt yapı mevcut. Çalışmalar yada karşı tarafın beklentisi doğrultusunda bunlar şekillenecektir.

Bir üst akıl vasıtayla balığın yüzme modlarına karar veriliyor. Daha sonra gerçek bir balığın kuyruk hareketini model alan gerçek bir beyin sapı ile yapay sinir ağları modellemesi kullanıldı. Böylece kuyruğun ritmik hareketleri de gerçek bir balığa uygun şekilde robot balığa entegre edildi. dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.