G 20 ZİRVESİ BAŞARILI GEÇTİ

G 20 Demek, insanlığın gidişatına yön veren ülkeler demek. Bu ülkelerin liderleri periyodik şekilde bir araya gelip kendi aralarındaki ve dünyanın sorunlarını görüşüyor, çözüm önerilerini tartışıyorlar. Bu seneki G 20 Zirvesi Japonya'nın Osaka kentinde yapıldı. 2015 Yılında da Türkiye'de Antalya'da yapılmıştı.

Bu zirvede Cumhurbaşkanı Erdoğan kapsamlı bir konuşma yaptı. Kaşıkçı cinayetinden Mursi'nin ölümüne (ki o da bir cinayetti) varıncaya kadar pek çok konuya değindi. Bunun dışında Putin ve Trump başta olmak üzere 10 ikili görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası açıklama yapan Trump, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye ile ilgili bir Amerikan başkanının ağzından duymaya alışık olmadığımız sözler söyledi. Amerikan devlet bürokrasisi altımızı oymaya çalışırken, bunun Amerika için de büyük zararlar doğuracağını ve Türkiye'nin pek çok konuda haklılığını görmüş biri gibi cümleler kurdu.

Onun konuşmalarından anladığım; 'Türkiye bu S 400 leri alacak kardeşim, bunun engellenmesi mümkün değil, hele bu saatten sonra' demedi ama bu anlama gelen şeyler söyledi. Topu Obama yönetimine attı. Onların suçu, Erdoğan'ın değil dedi. F 35 leri de alamayacağımızı düşünmenin hayal olacağını anlamış biri gibi konuştu. Tabi işler uluslararası tahkime giderse Amerika'nın çuvallayacağının farkında. Amerikan bürokrasisinin tehditleri ya havada kalacak ya da uygulanmaya geçildiğinde Amerika'nın başına büyük dertler açacak. Trump Türkiye'nin hem S 400 leri, hem de F 35 leri söke söke alacağını anlamış biri gibi konuştu.

Trump bunu anlamış olabilir fakat Amerika'da etkili yetkili yerlerde bulunan, Türkiye'yi hala 'ensesine vur lokmasını al' günlerinde sanan pek çok geri zekalıya anlatabilecek mi bakalım? Onlar ister anlasınlar ister anlamasınlar, cumhurbaşkanımız Erdoğan Türkiye'nin elindeki bütün kozları masaya koymuş ve restini çekmiş anlaşılan. Rest dediysem bunu 'Kasımpaşalı' tarzıyla değil, elindeki kozların değerini bilen bir İngiliz centilmenliğiyle yaptığı kanısındayım. Öyle ki Trump, basına yaptığı açıklamada 'Ben Türkiye'yi ve Erdoğan'ı seviyorum ama aynı zamanda kendi ülkemi düşünüyorum' demiştir.

Mesele sadece ağaç pardon (!) S 400 ve F 35 değildir elbet. Doğu Akdeniz'dir. Kudüs'tür. İdlib'tir. Suriye ve göçmen sorunudur. Ve daha pek çok konudur. Erdoğan, başta Merkel, May, Macron ve tabi ki Putin olmak üzere görüştüğü dünya liderleriyle bu konuları masaya yatırmıştır hiç kuşkunuz olmasın.

Bence bu G 20 zirvesi Türkiye'nin şimdiye kadarki elinin en güçlü olduğu zirve idi. Ve cumhurbaşkanımız da bunu çok iyi değerlendirdi diye görüyorum. Ülkemizi başarı ile temsil etti. Başka biri olsaydı; örneğin Kılıçdaroğlu; ya da kuantumcu Muharrem İnce; ya da Ekmel bey; hadi bilemedim İBB toplantısını kuranı kerim okuyarak açan 'laik' İmamoğlu...
Bırakın daha iyisini bunun yarısını yapabilir miydi? Elinizi vicdanınıza koyup da söyleyin; pardon söylemeseniz de olur, kendinize bir iyilik yapıp kendi kendinize bir cevap verin. Yaparlardı derseniz o da kabulüm...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.