GİMAS, YERLİ VE MİLLİ HES TÜRBİNİ ÜRETİMİNE BAŞLADI

GİMAS, YERLİ VE MİLLİ HES TÜRBİNİ ÜRETİMİNE BAŞLADI

Türkiye’de ileri teknolojili ürünlerin yerli ve milli olarak üretilmesi yönünde çabalar kapsamında hidroelektrik santral türbininde başarıya ulaşıldı.

Türkiye’de ileri teknolojili ürünlerin yerli ve milli olarak üretilmesi yönünde çabalar kapsamında hidroelektrik santral türbininde başarıya ulaşıldı. İlk kez yüzde 100 yerli üretim ve milli tasarım bir türbin üretildi ve santralde kullanılmaya başlandı.

TÜBİTAK destekli MİLHES projesi kapsamında geliştirilen ve üretilen türbinin model türbin tasarımı ve testi TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde (TOBB-ETÜ) yapıldı. Böylece, kamu desteğiyle üniversite-sanayi işbirliğiyle bir milli ürün ortaya çıkmış oldu. Türbinin üretimi ise İzmir’de kurulu Gimas’ta gerçekleştirildi. MİLHES projesinde jenaratör tasarımını TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, jenaratörün üretimini ise TEMSAN yaptı.

Bilindiği gibi Türkiye’de 600’ün üzerinde kayıtlı hidroelektrik santral var. Bunlardan bazıları özel sektöre, bazıları ise kamuya ait. Özellikle Keban ve Karakaya gibi büyük hidroelektrik santraller, türbin dahil çeşitli parçalar için yenilenme ve rehabilitasyona ihtiyaç duyuyor. Büyük santrallerin her birinin yenilenmesi yaklaşık 50 milyon euro, daha küçük santrallerin yenilenmesinin maliyeti ise 5 milyon euro civarında. Sadece kamuya ait santrallerin yenilenmesi yaklaşık bir hesapla 250-300 milyon euro civarında. Bunların yerli yapılmasıyla bu para ülkemizde kalacak.

İlhami Pektaş

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.