Google Türkiye'yi tehdit ediyor!.

Google Türkiye'yi tehdit ediyor!.

Google, Rekabet Kurumu ile uzlaşmak yerine kısıtlama uyarısıyla Türkiye’yi tehdit ediyor. Google hala arama motoru olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Mobil tarafta yaptığı tehditler ise milli bir mesele haline gelmiş durumda..

 

Türkiye, son bir haftadır Rekabet Kurum ile Google arasında yaşanan anlaşmazlığı konuşuyor. Yandex'in başvurusu üzerine Rekabet Kurumu, Google'a 93 milyon lira ceza kesmişti. Cezayı ödememekte direnen Google ise 12 Aralık'tan itibaren Türkiye'de satışa çıkacak akıllı telefonlar için Google uygulama lisansı vermeyeceğini duyurmuştu. Rekabet Kurumu da bir açıklama yaparak yükümlülüklerini yerine getirmesi uyarısında bulundu.

5 ŞUBAT'TA SAVUNMA VERECEK
Gelinen noktada her iki tarafta geri adım atmaz iken konuyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Rekabet Kurumu Google'dan sözlü savunma istedi. Google 5 Şubat 2020 tarihinde saat 10.00'da savunmasını yapacak.

Yaşanan kriz karşılıklı restleşmelerle içinden çıkılmaz bir hal alırken şimdi gelelim işin asıl can alıcı kısmına. Google'ın aldığı bu karar kimleri etkileyecek? Aslında sorunun cevabı son derece basit. Bu yasak önümüzdeki dönemde ülkemizde satışa çıkacak olan hem yerli hem de yabancı üreticilerin Android modellerini kapsıyor. Hali hazırda satılan ya da satılmakta olan modeller ise bu yasaktan etkilenmeyecek. Örneğin bugün gidip mağaza vitrininde bulunan bir telefonu aldığınızda bu yasaktan etkilenmeyecek. Fakat Google'ın kararı sonrasında Türkiye'ye giriş yapmış olan telefonlar bu yasak kapsamında yer alacak. Ayrıca eski telefonlar Android güncellemesi alamayabilir.

MİLLİ MESELE HALİNE GELDİ

Aslına bakarsanız Google, Huawei'ye uyguladığı yasağın bir benzerini ilk defa bir devlete karşı uyguluyor. Huawei'ye uygulanan yaptırımlarda ABD Başkanı Trump'ın etkisinin olduğu herkesçe malum. Türkiye'de yıllık 3 milyar lira kazanç sağlayan Google'ın 93 milyon liralık bir ceza için Türkiye'ye rest çekmesini ticari kaygılara izah etmek pek mantıklı görünmüyor.

Gelinen aşamada Google hala arama motoru olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Mobil tarafta yaptığı tehditler ise milli bir mesele haline gelmiş durumda.

.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.