Hepatit C Virüsü Komisyon Kurdurdu!

Hepatit C Virüsü Komisyon Kurdurdu!

Türk Böbrek Vakfı'nın "Haziran'da Hepatit C virüsü artıyor" diyerek Sağlık Bakanlığı'na başvurması üzerine Bakanlık harekete geçerek Hepatit C ile alakalı komisyon kurdu.

Tekirdağ'ın Kapaklı İlçesi'nde Türk Böbrek Vakfı'na bağlı olarak hizmet veren bir diyaliz merkezinde tedavi gören bazı hastalara Hepatit C virüsü bulaşmasıyla ilgili durumun fark edilerek Sağlık Bakanlığı'na bildirilmesi üzerine Bakanlık harekete geçti ve komisyon kuruldu. Haziran ayında 2 hastada başlayan virüsün kuluçka ile sayıyı 4'e çıkarması vakfı harekete geçirmişti.

"Uzmanlardan Yardım Bekliyorlar!"

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk "Komisyonun incelemesi sonucunda yeni hastaların alınmaması kararlaştırıldı. 6 aylık bir süre içerisinde asıl nedenin bulunması kararı alındı. Sorun şimdilik durma noktasında. 4 hastadan geri dönüş aldık. 1 hasta daha dahil oldu. Yurtdışından ve yurtiçinden uzmanların komisyondan ayrı olarak gelip bu sorunun araştırılmasında yardımda bulunmaları gerekiyor." şeklinde açıklamada bulundu.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan vakıf başkanı Timur Erk 30 yıldır başkanlığını yürüttüğü vakıfta ilk kez böyle bir durumun karşılarına çıktığını belirterek üzüntüsünü dile getirerek, "İşin üstesinden gelebilecek yetki ve yeteneklere sahip olduğunu" ekledi.

"Testler Uygulanıyor!"

Vakıf doktoru Nefrolog Yrd. Doç. Dr. Bilal Görçin hiçbir hastanın test uygulanmadan merkeze alınmadığını, merkezde bulunan hastaların karaciğer enzimlerinin her ay düzenli olarak kontrol edildiğini, negatif olsalar dahi her 3 ayda bir Hepatit B, C ve HIV testlerinin uygulanmakta olduğunu kaydetti. Çalışmalar devlet yetkilileriyle vakfın beraberliğinde sürüyor.

Hepaptit C Nasıl Bulaşıyor 

Son günlerde sağlık vakıflarını da harekete geçiren bu virüs ciddi tehlike arz etmektedir. Hepatit C virüsünün en yaygın bulaşma çeşidi kan yolu ile bulaşmasıdır. Kan yolu ile bulaşmasının muhtemel olduğu ve riskin fazla olduğu durumlar sürekli kan nakline ihityaç duyan hastalar, sürekli diyalize girmek zorunda olan hastalar, uyuşturucu bağımlıları ve gayri meşru cinsel iliişkiye girenlerden oluşuyor.

Bu hastalığa sahip olan insanların da toplumsal anlamda daha duyarlı olmaları gerekmektedir. Kişisel kullanım aletlerine karşı aşırı dikkatli olunması gerekmektedir.Ciltte oluşan kesikler, yaralanmalar vb. durumlarda müdahale eden kişiye kendi hastalıklarıyla ilgili bilgi vermeleri gerekmektedir.Hepatit C virüsü yiyecek ve içeceklerden bulaşmadığı gibi hapşırık, öksürük gibi durumlarda da bulaşmamaktadır. Anneden çocuğa hamilelik döneminde de bulaşma olasılığı oldukça düşüktür.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.