İbrahim Halil ER

İbrahim Halil ER

İSLAM TARİHİNDEKİ İLK LEYLA AŞKI HİKAYESİ

Halid b. Velid, Şam fetihleri sırasında Dumetül Cendel denilen bölgeyi de fethetti.
Burada aldığı esirler arasında el-Cudi el Ğassani'nin kızı Leyla'da bulunuyordu.
El-Cudi'nin bu kızına Hz. Ebubekir (ra)'nın oğlu Abdurrahman aşık oldu ve edebiyat tarihimizdeki ilk Leyla şiirini söylemeye başladı.
Şiirlerinden birisi şöyledir:
Aramızda semalar bulunmasına rağmen Leyla'yı hatırladım.
El-Cudi'nin kızı Leyla ile benim halim ne olacak?
Abdurrahman'ın bu aşkı yayılınca onu Leyla ile evlendirdiler. Leyla, kocasını kendisine o şekilde bağladı ki sonunda Abdurrahman, diğer hanımlarından uzaklaştı.
Güzel başlayan bu aşk maalesef güzel bitmeyecektir. Leyla, Abdurrahman'ın kendisine duyduğu bu aşkı zamanla istismar etmeye başlayacak, sürekli şikayet eden başa kakan ve kocasını rahat bırakmayıp emrine alan bir kadın durumuna düşecektir. Yaptığı baskı ve şiddet o kadar artacaktır ki artık insanların gündemine girecektir. Sonunda Abdurrahman çevresinin de tavsiyesiyle Leyla'yı boşayıp ailesine gönderecektir.

Kaynak: Belazuri, Futuhul Buldan, s.89

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.