İşte başka ülkelerin şehirleriyle yeşil alan oranları

İşte başka ülkelerin şehirleriyle yeşil alan oranları

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz yıl, 179 bin ağaç dikmiş.Öncelikle dikilen her ağaç için teşekkür ediyoruz.

Yol kenarlarına, kaldırımlara dikilen ağaç önemli ama marifet değil. Asıl önemli olan, yeşil alan yani halkın faydalanacağı park ve bahçe olarak kulanılan mekanlar.
İşte başka ülkelerin şehirleriyle yeşil alan oranlarımız:
İstanbul yüzde 2.2, Moskova yüzde 54, Berlin yüzde 15, Brüksel yüzde 18,80, Londra yüzde 33, New York yüzde 27. (World Cities Culture Forum 2015)
Durum, içler acısı, çok vahim! 
Türkiye, şehirdışı orman arazisi olarak yeşilleniyor, bu doğru. Ama şehirlerimizdeki yeşillik, gitgide yok olup gri'ye dönüşüyor...
Belediyelerin şehrilerdeki yeşilliği koruma konusunda duyarsızlığı, belediyeciliği sadece yol, köprü ve metro yapmak olarak görmeleri şehirilerimizin ruhunu öldürüyor.
Onun için belediye meclisinde, çevre bilinci yüksek, bu konuda "siyaset üstü" düşünebilme duyarlılığına sahip, vicdanlı kişilerin yer alması gerekiyor. 
Belediyeler, binalara, belli oranda yeşil alan zorunluluğu getirmeli ve bunu takip etmeli.
Kesilen ağaçlar için caydırıcı cezalar uygulanmalı.
Herkes kendi şehri için şöyle bir düşünsün; şehrinizde eskiden var olan yeşil alan, park, behçe dışında hiç yeni park, bahçe oluşturuldu mu?
Ne kadar oluşturuldu?

Foto: İstanbul'da binalar arasında, kesileceği günü bekleyen hüzünlü ve düşünceli bir ağaç...

yesil_alan2.jpg

Yorum Haber: Eftal ORHAN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.