İşte O 9 İlimiz Kene Vakalarından Karantinaya Alınabilir!

İşte O 9 İlimiz Kene Vakalarından Karantinaya Alınabilir!

Ülkemizin gündemini sallayan kene vukuları, rövanşta. Geçtiğimiz günlerde keneden bulaşan KKKA virüsü sebebi ile ölen çiftin akabinde 9 kentte kene alarmından mütevellit, tedbirler alınmaya başlandı. İşte keneden sebep en riskli illerimiz ise...

Adana’da kene ısırması sonucu Selahattin Özmen ve Mine Özmen çifti 5 dakika arayla hayatını kaybetti. Bu vaka ve havaların ısınmasıyla kene alarmı veren sağlık Bakanlığı, ilk olarak 2002’de görülmeye başlanan kenenin bugüne kadar Türkiye’de 6 bin 500 kişiyi ısırdığını ve bunların 650’sinin öldüğünü açıkladı. Bakanlık, vakalar üzerine Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) hastalığı ile mücadele için harekete geçti. 2015’in ilk 6 ayında vaka sayısı 378 olarak kaydedildi. Vakalar en çok Orta Anadolu ve Orta Karadeniz Bölgesi’nde, Kelkit Vadisi başta olmak üzere Gümüşhane, Tokat, Sivas, Amasya, Çorum, Yozgat, Kastamonu, Karabük veÇankırı illerinde görülüyor.

 

Türkiye’de yaşayan 46 kene türünün 38’inin öldürüldüğünü açıklayan Sağlık Bakanlığı, kene ile mücadelede için önceki yıllarda halka “kene seti” dağıtmaya başlamıştı. Ancak bakanlık, bu yıl vücuda yapışan keneyi çıkarmaya yarayan kene kartı ve bu setleri dağıtmayacak. Gerekçe ise kene kartının kullanılmaması. Bakanlık yetkilileri, özellikle çiftçilerin bu kartları yanlarında taşımadıklarını tespit ettiklerini söyledi. Riskli bölgelerde vatandaşlara halk sağlığı müdürlükleri tarafından, keneyi rahatlıkla fark edebilecekleri açık renk çorap ve keneyi çıkarmakta kullanabilecekleri tülbent dağıtılacak. Vücuttaki keneyi çıkarmak için şu öneriler yapılıyor: “Eldiven, naylon parçası veya bez kullanarak keneyi deriye tutunduğu en yakın yerden parmaklarınızla tutup yavaş ve sabit kuvvetle çekin.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.