KADININ KOCASINA KARŞI HAKLARI

KADININ KOCASINA KARŞI HAKLARI

Bir adam evine misafir getirdigi zaman namahrem ise velev ki erkek kardeşi gelse velev en yakınları olsun kadına hizmet et demicek

1.Bir adam evine misafir getirdigi zaman namahrem ise velev ki erkek kardeşi gelse velev en yakınları olsun kadına hizmet et demicek.Haremlik selamlık bu kadının hakkıdır kadın bu hakkını korumak zorundadır.(perde arkasından hizmet edebilir kocasıda erkeklere verebilir)

2. Kadına abdest oruç namaz gibi bilgileri ögretmesi lazımdır.Bu kadının alıcagıdır bunun ögretmesi lazım erkegin.(ögretmezse kadının ahirette alacagı olur )

3.Helal yedirmesi helal kazanması lazım buda kadının hakkıdır çünkü kadının çalışması haramdır eşi helal

4.Zulum yapmıyacak.Çünkü kadın emanettir aç bırakmıcak dövme olmucak uykusuz bırakmıcak buda kadının hakkıdır.

5. Kavga olursa hanımına nasihat edecek evine git denmicek.Burada erkegin çok şuurlu olması lazım ilmi bilgisi üst düzey olması lazım.ALLAH korusun kavga esnasından dalak verirse nikah eder.

6.Kadınlara kaldıramıyacagı yük verilmemeli. Efendi babamız kadınların işi agırdır evladım derdi peynir ekmekle kalkardı.

7.Evlenen kişinin eşi dört şeyde ondan aşagı dörtşeyde ondan üstün olmalıdır.Yaşının boyunun malının ve itibarının kocasından aşagı olması gerekir degilse onu hakir görür ve hafife alır.Ama güzellikte edepte ahlakta ve takvada ondan üstün olması gerekir.İşte tüm bunlar nikahlanacak kadında aranan güzel ahlakın tümüne işaret eden vasıflardır ki bunları hemen hemen tamamı dindarlık ve haya vasıfları etrafında toplanmaktadır.

8.) Eşi şehveti geldigi zaman onunla birlikte olup şehveti geçirmelidir eger kadın bunu yapmazsa melekler sabaha kadar lanet eder. Eger engel çıkartırsa adam zina düşerse bunun vebali kadınadır lakin burada kadının özel halleri vardır o durumlar müstesna.

9.Kocasından izinsiz nafile oruç tutamaz kadın.İzin alması gerekir. Lakin ramazan kazası için izin istenmez çünkü bu ALLAH’ın hakkıdır bunun kadın ödemekle yükümlüdür.

10.Kocasının evinden kocasının izni olmadan(gezme gibi annesinin evine gitme gibi) gidemez.Eger bunu dinlemeyip yaparsa eve dönene kadar melekler lanet eder kadına.

11.Kadın namaz kılarda kocasına namaz sonunda hayır dua etmezse namazı suratına vurulur.

12.Kadının için en önemli hakkı namasunu korumasıdır. Eşinin izni olmadan eve kimseye çagırmamalıdır.Lakin kardeş olsa bile.

13.Kadın kesinlikle dövülmemelidir sahabeden bazı kadınlar efendimize gelip kocalarımız bizdi dövdü diyince efendimiz s.a.v onlar hayırlılar degildir buyurmuştur.Zira takvalı insan bunu yapmaz buyurdu.

14.Hz ömer ra şöyle buyurmuştur hanımımın benim üzerimde çok hakkı vardır buyurmuştur. 
1.Benim şehvetimi gideriyor cehennemde kurtarıyor
2.Evimi bekliyor.
3.Cihada gidiyorum dedi evimi malımı mülkümü bekliyor dedi.
4.elbilserimi yıkıyor dedi.
5.Yemek yapıyor bunlar çünkü büyük haktır buyurmuştur.

15.Koca hanımına babasının evinde ne giyiyorsa oda aynısını yapmalıdır buda erkegin vazifesidir.Çünkü kadının ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlüdür.

16.Kadın kocasının cebinden izni olmadan para alamaz .Bu haramdır.İnkar ederse kafir olur.

17.Bir kadın 5 vakit namazı kılar oruç tutar namasunu korur kocasınıda itat ederse efendimiz s.a.v kim bunları yeri getirirse kadınlardan gelsin bana diyor cennettin 8 kapısı açık istedigi yerden girsin diyor .

18.Efendimize sordular müslümanlar içinde en iyi hangisi diyince efendimiz s.a.v hanımına en iyi davranan en ahlaklı davranan kimse o dur.Zira Mahmud efendi K.S sorduklarında en cok hangi ihvanınızı seviyorsunuz diyince en çok iki ihvanımı seviyorum onlarda gece hanımıyla beraber kalkıp ders yapan karı kocadır buyurdu.

19.Evlenirken kadının Mehir hakkı vardır . Bu kadının hakkıdır yalnız boşanırken nafaka haramdır bunu alamaz. (eger mehir ödemeden ölürse erkek ahirete zina edenlerle cıkar öyle muamele görür rabbim muhafaza etsin)

20. Kadınlara iyi bakın onlar size ALLAH emanetidir. Onları gariptır iyi davranın sakın ama sakın ALLAH emanetinize iyi bakın buyurmuştur.

21.Kadının kocasına karşı süslenmesi lazımdır zira erkegin gözünün dısırda kalmaması lazım .Dısarı cıkarken süslenmesi lakin haramdır.

22.Kadın cocuk dogurdugu zaman anasından dogdugu gibi tertemiz olur.

23.Erkek hanımına hanımıda beyine sevgiyle baktıklarında cenabı hak onlara rahmet nazarıyla bakar Şayet erkek hanımının ellerini ellerine alırsa her ikisininde günahları dökülür parmakları arasında

24.Erkek hanımıyla sohbet etmeli onu dinlemeli onunla konuşmalı övmelidir.zira 40 yaşındada olsa çok güzelsin denmelidir.

25. Şeriata aykırı olmadıgı sürece kadının kusurlarını görmezden gelmeli.

26.Erkek hanımına dürüst davranmalı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.