İbrahim Halil ER

İbrahim Halil ER

Kaşıkçı Elmasının İsminin Kökeni

Osmanlı Devletinin en önemli hazinelerinden olan 24 kıratlık büyük elmas aslında tesadüfen bulunmuştur.
Eğri kapı yakınlarındaki bir gübre yığını üzerinde fakir bir adam tarafından tesadüfen bulundu. Adam bulduğu şeyin değerinden habersiz olduğundan onu üç kaşıkla değiştirdi. İşte bu elmasa kaşıkçı elması denilmesinin nedeni de bu olay olmuştur.

Elmasın yeni alıcısı onu bir kuyumcuya satmak istedi. Kuyumcu onu ucuza kapmak için tartışınca anlaşmazlık çıktı ve olay kuyumcu reisine götürüldü. Kumuscu reisi onu bir kese altına aldı.

Olayı duyan veziri azam, bir ferman yayınlayarak elması alıp hazineye kattı.

Bu elmas, aslında Bizans hazinesinden kaybolmuş bir elmas olması güçlü olasılıktır. Bundan daha güzel ve pahalı olan ikinci elmas da Sultan ll. Mehmed zamanında bir çocuk tarafından Hayvansaray'da bulunmuştu. Bu elmas da Bizans imparatorlarının tacını süslemekteydi ve düşüp kaybolmuştu.
Hammer, Büyük Osmanlı Tarihi, Hikmet Neşriyat, İstanbul, c.6, s.336

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.