Prof. Dr. Salih ŞİMŞEK

Prof. Dr. Salih ŞİMŞEK

KENDİMLE TARTIŞMA

- Usta be! Nankörlük bir hastalık mıdır?

- Muhtemelen… Genetik de olabilir. Evet, evet genetik olabilir.

- Evet, manevi bir hastalıktır… Muhtemelen soy soptan da kalıtsal olabilir.

- Maalesef aşısı bulunamamıştır. Son zamanlarda etkili bir moda da oldu.

- Aslında bir tercihtir, iradeyi nimete karşı şükretmek de kullanmamak, nimeti görmezlikten gelmek, iradeyi şükürsüzlüğe kanalize etmektir, neticede, Gripin ile geçmeyecek, manevi bir ruh hastalığıdır.

- Bence hastalık değil… Hastalık olsa her insanda olması mümkündü. Nankörlük, karakter meselesidir.

- Bak: İbrahim Suresi, 34. ayet: Size her istediğiniz şeyi verdi. Eğer Allah'ın nimetini saymaya kalkışırsanız, onu sayıp-bitirmeye güç yetiremezsiniz. Gerçek şu ki, insan pek zalimdir, pek nankördür. Nahl Suresi, 112. ayet: Allah bir şehri örnek verdi: (Halkı) Güvenlik ve huzur içindeydi, rızkı da her yerden bol bol gelmekteydi; fakat Allah'ın nimetlerine nankörlük etti, böylece Allah yaptıklarına karşılık olarak, ona açlık ve korku elbisesini tattırdı.

İsra Suresi, 67. ayet: Size denizde bir sıkıntı (tehlike) dokunduğu zaman, O'nun dışında taptıklarınız kaybolur-gider; fakat karaya (çıkarıp) sizi kurtarınca (yine) sırt çevirirsiniz. İnsan pek nankördür. Abese Suresi, 17. ayet: Kahrolası insan, ne kadar nankördür. Adiyat Suresi, 6. ayet: Gerçekten insan, Rabbine karşı nankördür. Kahrolası insan, ne kadar da nankördür!  (Abese-17)

- Net olarak belirteyim, gen hastalığıdır ve ona daha pan-zehir bulan olmamış…

- Nankörlük insanın fıtratında vardır… Evet, hem de çok kötü hastalıktır. Bence tedavisi de yoktur yer içer şükür etmez. Fitnedir yayılma tarzı da denebilir…

- Lakin cesareti Müslümanın vicdanından alırlar. Parazittir ve gıdası vicdandır.

- Evet, ahlaki bir müzmin hastalıktır... Karaktersizlik hastalığıdır ve asil insana bulaşmaz.

- Nankörlük, küçük yaşta iken çocukların yetişkinler tarafından baskı altına alarak, hakaret ve aşağılama usulü ile terbiye etme çalışmasının bir sonucudur. Düzeltilmesi çok zor…

- Evet, ne ondurur ne öldürür. Ve nankörlük tek başına değildir...

- Genetik taşıyıcı... Dededen toruna… Yani bir karakter sorunudur.

- Vefasızlığın organ yetmezliğidir nankörlük! Evet, evet! Hastalıktır nankörlük!

- En büyük bir günah, Hem en büyük bir hastalık, Hem en büyük bir şükürsüzlük,

- Nankörlüğün tarifini yapmak gerekir. Zira birine bir borç veren bile borçlunun ona karşı bir davranışına "nankörlük" diyebiliyor. Ya da bir bakan devletin parası ile köprü yaptırıyor, onun fiyatının pahalı olduğunu söyleyen vatandaşa "nankör" diyebiliyor. Örnekleri çoğaltmak mümkün… O yüzden tarifinin iyi yapılması gerekir.

- Olabilir. Fıtri de olabilir. Büyük ihtimal öyledir. Ne bileyim ben… İnsanların genlerinde var gibi geliyor bana nankör olmak

- Evet, hastalıktır hasetlikten kaynaklanır çoğu vakit... Hem de yanındakilere de bulaşır.

- Eğer nankörlük hastalık olsaydı suç olmazdı, nankörlük insanın kendi mizacıdır…

- İnsanın karakteriyle ilgili bir şey bence… Karakter bozukluğu hastalıktan çok inançsızlık bence… Buna sosyolojik ve psikolojik bir hastalık türü olarak da bakılabilir.

- Asla... Doğuştan… Bu fıtratlarında var... Babadan anaya intikal ederken başlıyor. Mezara kadar devam ediyor. Sadece akıllı bir imamın eline düşerse o bu milletin hırsını alıyor cenazeyi yıkarken…

- Kanı bozuk olanda olan bir karakter yapılanmasıdır. Sözlükte ‘kanı bozukluk’ diye yazıyor.

- Hastalığın tedavisi var da. Nankörlüğün yok. Dolayısı ile nankörlük bir hastalık olmayıp, insanı gayya kuyusuna götüren bir tuzaktır.

- Hasetliktir çekememezliktir, şizofrenliktir. Karakter ve haysiyet yoksunu kişiliksizdir.

- Hem de bulaşıcıdır. Bu tip yaratıklardan uzak kalmakta fayda var. Tespiti kolay olup ta çaresi mümkün olmayan bir hastalıktır...

- İblisten bazı insanlara bulaşan genetik hastalık… Herkeste biraz var gibi geliyor bana…

- En iyisi var ya… Hastalık deyip, nankörlere bir mazeret hakkı vermemek gerek…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.