Kıbrıslı şehit 54 yıl sonra bulundu

Kıbrıslı şehit 54 yıl sonra bulundu

Kayıp Şehidin yakınlarından edinilen bilgilere göre Kıbrıs'da Rumlar tarafından öldürülen Şehit Hüseyin Ruso öldürüldüğü yerde kalmıştı.


Kayıp Türk Şehit 54 yıl sonra izin alınarak topraktan çıkarıldı.

Kayıp Şehidin yakınlarından edinilen bilgilere göre Kıbrıs'da Rumlar tarafından öldürülen Şehit Hüseyin Ruso öldürüldüğü yerde kalmıştı.

 

kayıp” Hüseyin Ruso’nun Tekke Bahçesi kazılarında bulunması nedeniyle aile bugün bir araya geliyor…

“Kayıp” Hüseyin Ruso, Kaymaklı’nın en ünlü simalarından biriydi… Beş kardeşten biri olan Hüseyin Ruso’nun halen hayatta tek bir kardeşi var: O da Meryem Paralik… Kardeşleri Mustafa Ruso 1974’te Kıbrıs Savaşında öldürülmüş, Hasan Ruso ve Salih Ruso da vefat etmiş… Meryem Hanım, beş kardeşin en büyüğü ve hayatta kalan tek kardeş…

 

Küçük Kaymaklı Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği lideri Ali Zeybekoğlu, dernek olarak Tekke Bahçesi’ndeki “meçhul” mezarların kazılması için vermiş  ve Şehitlerin Kim olduğu tespit edilmişti.

27 Kasım 2017 tarihinde Küçük Kaymalı’nın şehidi, öğretmeni, kaptanı, Kaymaklı’nın bağrından çıkmış Hüseyin Ruso abimiz, DNA sonuçlarına göre Tekke Bahçesi şehitliğinde bulunmuştur. İşte, neden engelleyenler bir kere daha haksız ve derneğimizin ısrarı üzerine bu konuda meçhul mezarların açılması için karar verenlerin haklı çıkmasına şahit olduk. 

 

54 yıl sonra açılan Mezardan çıkan Şehidin hikayesi Topladığımız bilgiler doğrultusunda 

 

 derlediğimiz bilgilere göre 11 Ekim 1935’te Küçük Kaymaklı’da dünyaya gelen Hüseyin Ruso, ilkokulu Küçük Kaymaklı’da okumuştu… 17 Şubat 1951’de ilk genel kurulunu yapan Küçük Kaymaklı Türk Spor Kulübü’nün kurucuları arasında yer almıştı… 1951 yılında Türk Lisesi ortaokulunu bitirdikten sonra TC Kıbrıs Konsolosluğu sınavlarına girerek Türkiye’de parasız yatılı okuma hakkını kazanarak liseyi İzmir’de okumuş. Lise yıllarında okul takımında voleybol ve basketbol oynamış, halter çalışmalarına katılarak iki kez İzmir birinciliği kazanmış… 1955 yılında İzmir Atatürk Lisesi’nden mezun olmuş ve Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü burs sınavlarına girerek bu okulun Beden Eğitimi Bölümü’nde okumaya başlamış. Bu okulda 3 yıl okuduktan sonra 1958 yılında beden eğitimi öğretmeni olarak mezun  olup Kıbrıs’a dönmüş.

1958 yılında Limasol Teknik Okulu’nda öğretmenliğe başlamış. 1958-1959 futbol sezonunda Doğan Türk Birliği’nde oynayarak bu takımda aynı sezon 1.Lig şampiyonluğunu yaşamış. 1959 yılında Lefkoşa’ya Haydarpaşa Ticaret Lisesi ve Bayraktar Ortaokulu’na tayin olmuş. Küçük Kaymaklı’nın 1.Küme’ye çıkması üzerine 1959 yılında bu takımda futbol oynamaya ve antrenörlük yapmaya başlamış. 1962-1963 futbol sezonunda Küçük Kaymaklı’nın 1.Lig şampiyonluğunu kazanmasında büyük pay sahibi olmuş. Yurt dışından gelen futbol takımlarına karşı karma takımlarında yer almış. 1963 yılında İngiltere’de beden eğitimi ve futbol üzerine kurs görmüş.

25 Aralık 1963’te iki toplumlu çatışmaların Küçük Kaymaklı’ya sıçramasıyla birlikte burada vurularak vefat etmiş ancak naaşı vurulduğu yerden alınamamıştı…

25 Aralık 1971’de Bayraktar Ortaokulu B adı, Şehit Hüseyin Ruso Ortaokulu olarak değiştirilmişti. Küçük Kaymaklı Spor Kulübü’nün kullandığı ve 1977 yılında hizmete giren stadyuma da adı verilmişti.İbrahim Tokkan ve yakınları Şehit Dayılarını buldukları için Oldukça duygulandılar ve 54 yıl sonra Atamıza yapılan Rum saldırısını kınadılar.

HABER Metin Durmaz / Kıbrıs

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.