KKKA Virüsünden Ölen Kadının Akrabalarında da Aynı Virüs Saptandı!

KKKA Virüsünden Ölen Kadının Akrabalarında da Aynı Virüs Saptandı!

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), ülkemizi tehdit etmeye devam ediyor. Sivas'ta virüsü taşıyan kadın hayatını kaybetti ancak geride bıraktığı 2 aile üyesine geçen virüste hayatlarını tehlikeye attı.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), ülkemizi tehdit etmeye devam ediyor. Sivas'ta virüsü taşıyan kadın hayatını kaybetti ancak geride bıraktığı 2 aile üyesine geçen virüste hayatlarını tehlikeye attı.

 

Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Servisi’nde KKKA şüphesiyle tedavi gören A.K. (73) doktorların tüm müdahalelerine rağmen kurtarılamayarak yaklaşık bir hafta önce hayatını kaybetti. Yaşlı kadının tedavisi sürecinde yanında bulunan emekli hemşire Z.K. hastanın kolundaki serumu çıkartırken, diğer akrabası S.K. da hastanın temizliğini yaparken KKKA virüsü kaptı. Yüksek ateş ve ishal şikayetiyle hastaneye başvuran iki kişi tedavi altına alındı.

"İĞNEDEN VE HASTANIN DIŞKISINDAN İKİ KİŞİYE KKKA HASTALIĞI BULAŞTI"
KKKA hastalığına karşı gerekli tedbirlerin alınması konusunda dikkatli olunması gerektiğini aktaran Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aynur Engin, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı yaz dönemi nedeniyle hasta sayımız arttı. Şuanda da 6 tane servisimizde yatan hasta var. Bunlardan ne yazıkki 2'si Kırım Kongo Kanamalı Ateşi tanısı konulan hastanın vücut sıvılarıyla korunmasız temas sonucuyla geldi. Bir hastamız Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı nedeniyle takipteydi, maalesef kendisini kaybettik. Kendisini kaybettikten birkaç gün sonra bir tane hastamız vefat eden hastanın kolundaki iğneyi çıkarırken eline eldiven takmamış ve kan bulaşmış. Daha sonra yüksek ateş ve Kırım Kongo’nun tipik bulgularıyla servisimize müracaat etti. Aradan bir, iki gün geçtikten sonra yine aynı hastanın başka bir yakını ishali varken henüz bu tanıyı almamışken hastanın dışkısını temizlediğini, eldivensiz temizlediğini söyledi. Onda da Kırım Kongo’ya benzer bulgular var. Bunlar kene ısırmasıyla gelen hastalardan daha ağır seyredebiliyor. O açıdan bizim için ciddiyet anlamında nispeten diğerlerine göre daha ciddi vakalardır” dedi.
Kan değerleri düşünce ve kanama olunca hastalığın tanısını koymanın daha kolay olduğunu belirten Engin şunları söyledi:

“Bunlar olmadan önce hastada ishal olabilir. Öksürük ve baş ağrısıyla başka servislere de gidebilir. Bunda ilk başta KKKA tanısı konulamayabilir. Bu tanı konmasa bile özellikle yaz döneminde ve bu hastalığı görüldüğü bölgelerde herkesin hastanın vücut sıvılarıyla temas ederken eldivensiz asla dokunmamaları gerekiyor. Çünkü bu şekildeki bulaşanlarda ciddiyet daha fazla, hastayı kaybetme ihtimalimiz daha fazla oluyor.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.