İbrahim Halil ER

İbrahim Halil ER

Kralların Evliliği

Avrupa'da devletler evliliklerle el değiştirmektedir. Bu evliliklerden dolayı Avrupa'da 100 yıl savaşları, 7 yıl savaşları ve veraset savaşları da olmuştur. Yüzyıl savaşları İngiltere kralı lll. Edvard'ın Fransa tahtı üzerinde hak iddia etmesi üzerine (1337-1453) başlamıştır.
Şimdi Macaristan ve Almanya ekseninde bu evlilik oyununun nasıl devletlerin el değiştirdiğini anlatmaya çalışacağım.

Osmanlı Devleti Rumaliye geçtiği sırada Balkanlarda Macarlar güçlü bir devlet haline gelmişti. Macarlar, Balkanları ele geçirmek ve bölgeyi Katolikleştirmek istiyorlardı. Bu sayede Papa'nın desteğini de alacaklardı.
Osmanlıların bölgeye yerleşmesi, Macarların emellerini kesmiş oldu. Bu dönemde Macarlarla yoğun savaşlar yapıldı. Dönemin Macar hükümdarı Layoş’tu. Oldukça mutaassıp bir Hristiyan’dı. Sırpsındığı ve Çirmen savaşındaki yenilgiyle bu hedeflerini gerçekleştiremedi.
Layoş’un erkek evladı olmadığından kızı Lüksenburg kralının oğlu Sigismund ile evlenerek onun Macaristan kralı tacını giymesini sağladı. Sigismund daha sonra Alman imparatoru olarak seçildi. Sigismund, Osmanlı tarihinde önemlidir. Çünkü bu dönem, Osmanlı’nın Balkanlara bütün gücüyle yerleşmeye çalıştığı bir zamandır. Sigismund, Osmanlılara karşı Venediklerle de ittifak yapmıştı.
Sigismund ölünce yerine damadı Albert Macaristan Kralı olmuş, babasının ölümüyle de Avusturya dukası ve ardından Alman İmparatoru olmuştur. Albert’in ölümüyle de Macaristan krallığına Polonya kıralı lll. Ladislas getirilmiştir.
Mohaç meydan muharebesinden sonra Macaristan Osmanlı Devletin eline geçmişti.
Aynı durum Almanlar için de geçerlidir:
Alman İmparatorluğuna hep Alman olmayanlar getiriliyordu. Örneğin: Osmanlı Devletinin kuruluş döneminde Alman impatorluğuna Bavyeralı lV. Ludvig getirlmesine rağmen papa bunu kabul etmeyerek yerine Fransa kralı Güzel Filip’in oğlu lV. Şarl’ı getirmiş ve bunu tanımayan Ludvig aforoz edilmişti. Şarl’dan sonra Alman imparatorluğuna Macar kralı ve Lüksemburg hanedanından Sigismund getirilmiş, ondan sonra da yine Macar kralı Avusturyalı ll. Albert Alman kralı olmuştur.

Görüldüğü gibi, bir anda kendinizi Alman veya Avusturyalı olarak görebiliyordunuz. Bu olay tüm Avrupalı devletler için söz konusudur. Yani Fransız tahtı, İngiliz tahtı, Alman tahtı, İspanya tahtı bir anda bu evliliklerle el değiştirebiliyor. Avrupa tarihi bu tür mücadelelerle doludur. Örneğin şu anki İngiliz kraliyet ailesi köken olarak Anglo Sakson olmayıp Almandır :)
Tabi ki bu durum Avrupalı devletler arasındaki ilişkileri ve birliği de kuvvetlendiren temel unsur olmaktadır.

EK

Hatta Müslümanları İspanya'dan atmaları da bu evliliklerin oluşturduğu birlikler sayesinde olmuştur.
Aragon kralı Ferdinand ve Kastilya Kraliçesi Elizabet'in evliliği ile Müslümanlara karşı birleşen Hristiyan kuvvetler, bu sırada emirlikler halinde yaşayan ve aralarında rekabet bulunan Endülüs'ü ele geçirdiler.
Bu arada yüzüklerin efendisindeki Aragon kişiliği de bu Ferdinantır. Orglar ve kötülükler Endülüs Müslümanlardır.
Yani basit bir filim değil...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.