MAYIN EŞEKLERİ

MAYIN EŞEKLERİ

Tarih boyunca evcil hayvan olarak eşeğin insan hayatında ve kültürümüzde önemli bir yeri vardır.

Tarih boyunca evcil hayvan olarak eşeğin insan hayatında ve kültürümüzde önemli bir yeri vardır. Eşeğin hayatımızdaki ve kültürümüzdeki bu vazgeçilmez yeri, onun insan ve yük taşımacılığında, yol yapımında vb. insan hayatını kolaylaştırmasından kaynaklanmaktadır. Eşeklerin taşımacılıktan farklı olarak fazla bilinmeyen bir görevi daha vardır ki oda mayınlı bölgelerde kaçakçılar tarafından mayınların yerinin tesbit edilmesinde kobay olarak kullanılmasıdır.

Eski tarihlerde, kaçakçılar mayınlı bir araziyi geçmek istediklerinde, bir mayına basıp parçalanmaktan korunmak için seçilmiş eşekleri kullanırlardı. Bu iş için seçilen eşekler geçilmek istenen mayınlı araziye öncü olarak gönderilir ve eşek yürüdükçe bastığı yerler işaretlenerek kaçakçılık hattında güvenli bir patika açılırdı. Peşinden mayınlı araziyi geçmek isteyen kaçakçılar da eşeğin peşinden güvenli hattı takip ederek giderlerdi. Eğer eşek mayınlı araziyi sağ salim geçerse kaçakçı da onun peşinden o araziyi geçer, eğer eşek mayına basarsa arkasından başka bir eşek daha gönderilirdi. Böylece kaçakçılık hattında güvenli bir yol açılmış olurdu. Bu yönteme “mayın eşeği yöntemi” kullanılan eşeğe de “mayın eşeği” denilmektedir.

Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle mayın eşeklerinin kullanımı azaldı. Eşeklerin yerine artık insansız mayın araçları ve dedektörler kullanılıyor. Fakat bu deyim sadece mayınlı arazide mayın tesbitinde kullanılmıyor. Ayrıca mayın eşeği yerine benzer görevlerin yaptırılması için uygun mizaçlı insanlar da kullanılabiliyor. Emperyalist terör devletleri, derin örgütler ve çeteler herhangi bir bölgede yada bir ülkede kargaşa çıkarmak istediklerinde bu işlere yatkın insanları yani mayın eşekleri benzerini yada maşa olarak bu işlere yatkın insanları önden gönderirler. Eğer bunlar herhangi bir zayiat vermeden ve de yakalanmadan kendilerinden istenen işi yaparlarsa peşinden de kendileri gider ve hazıra konar. Eğer bu maşa mayın eşeklerinin başına bir şey gelirse arkasından başka bir maşa yada mayın eşeği daha gönderilir böylece amaçlarına ulaşıncaya kadar bu işlem devam eder.

İşte Orta doğuda oynanan oyunda da bu tür mayın eşekleri kullanılmaktadır. Emperyalist güçler kendi askerinin can güvenliğini düşündüğü için mayınlara önce bu işe uygun mayın eşeklerini gönderiyorlar. Daha sonrada barış getirmek vaadiyle kendileri bölgeye girerek bölgeyi ele geçiriyorlar.

Bu metot sadece kaçakçılık ve askeri alanda değil aynı zamanda siyasette, iş dünyasında, aile ve sosyal ilişkilerde de var olan riskleri kontrol etmek yada bertaraf etmek amacıyla kullanılıyor.

Dünyada bu kadar çok mayın eşeği olduktan sonra.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.