Prof.Dr. Kamil GÜNGÖR

Prof.Dr. Kamil GÜNGÖR

Medeniyet Perspektifi ve Ekonomi-3

Her şeye rağmen hali hazırda dünyanın güç merkezi Batı medeniyetidir. Batı medeniyeti insanlığa ağır bedeller ödetmesine rağmen, insanlığın birikimini yine insanlığın (maddi) refahına sunmada önemli katkılar sağlamıştır. Bilimsel keşiflerle, insanların hayatlarını kolaylaştırmada önemi inkar edilemeyecek olan bu katkıları sağlamıştır ama bu gücünü diğer medeniyetleri itibarsızlaştırma amaçlı kullanmaktan da geri durmamıştır. Adeta Moğolların yüzyılların birikimi medeniyetleri, sahip oldukları askeri güçle gözünü kırpmadan yok etmesi gibi, ABD’nin başını çektiği Batı bunu “küreselleşme” adı altında zamana yayarak başarmıştır.

Bir medeniyetin hâkimiyet sağlaması bütün dinamikleriyle birlikte olmaktadır. Bugün insanların batılı gibi giyinmesi, batılı gibi düşünmesi, benzer şeylerden mutlu olması ya da benzer şeylere üzülmesi ve bütün bunların orijininin de batı medeniyeti olması bir tesadüf değildir. Asıl nedeni, hâkim güçlerin bu yöndeki gayretleridir. İngilizce diye ortak bir dünya dili yoktur mesela… Ama her birimiz bu dili öğrenmek için zamanımızın ve bütçemizin önemli bir kısmını ayırıyoruz.

Oysa İngilizce daha birkaç yüz yıl önce Büyük Britanya adasında, o da bir kısmında konuşulan herhangi bir dil idi. Eğer adaya İngiliz kökenliler değil de İrlandalılar ya da İskoçlar hâkim olsaydı şimdilerde İngilizce diye bir dil olmazdı muhtemelen… Nitekim neredeyse İskoç’ça ve İrlandaca bir dil olmadığı gibi… Serbest İrlanda’nın bile birinci resmi dili değil İrlandaca… İskoçya’da da yol tabelalarında var sadece… Bu bölgede resmi olmasına rağmen ölü bir dil yani… (İskoçya bölgesinde resmi dildir ama 2001 nüfus sayımına göre 58.652 kişi İskoç dilini konuşmaktadır. Bu, İskoçya’nın nüfusunun yaklaşık %1,5’idir. Kaynak vikipedi.) Aynı şeyi Fransa Afrika’da yaptı ve bugün pek çok Afrika ülkesinin resmi dili bile Fransızca.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.