Prof.Dr. Kamil GÜNGÖR

Prof.Dr. Kamil GÜNGÖR

Medeniyet Perspektifi ve Ekonomi-6

Ekonomi bilimi pek çok şekilde tanımlanmıştır ama, bugün ana akım ekonominin kabul ettiği sınırlı kaynaklarla sınırsız insan ihtiyaçların nasıl yönetileceği şeklindeki tanımlama halen dominanttır. Mantıken, gezegende sınırlı kaynaklarla daimi devinimi sürdürmek imkânsızdır. Bu yüzden gerek kaynakların sınırlılığı, gerekse de insan ihtiyaçlarının (isteklerinin) sınırsızlığı, vuzuha kavuşturulması gereken bir iddia olmalıdır. 18. Yüzyıl anlayışının yansıması olan bu felsefe aslında aradan geçen 200 yılı aşkın sürede çökmüş olmalıdır. Zira “sınırlı” olarak tanımlanan kaynakların, dünya nüfusu 7-8 kat (Birleşmiş Milletlere (BM) göre, son yüzyıllarda artan dünya nüfusu 1800 yılında yaklaşık 1 milyar ) artmasına rağmen insan ihtiyaçlarını karşılamadaki üstünlüğü yapılan tanımla çelişmektedir. Bu yüzden kapitalist iktisadın bu yaklaşımı kabul edilebilir değildir.

Kaynakların sınırlı olması bir aşamada bitmesini de gerektirmektedir gerçekte... Ancak keşfedilen yeni kaynaklarla insanların hayatı sürekli kolaylaşmaktadır. 100 yıl öncenin üretimi ile bugünün ihtiyaçlarının karşılanması mümkün olmadığı gibi, bu günün üretimi ile de 100 yıl sonrasının ihtiyaçları karşılanamaz. Zira yine BM tahminlerine göre 2100 yılında dünya nüfusunun 11,2 milyara ulaşması beklenmektedir. Bu yaklaşık % 50’ye yakın bir artış demektir. Ancak insanlığın bir yüz yıl sonra hayatı daha da kolaylaştıran hangi keşifleri yapabileceğini şimdiden bilme şansımız yok. Yüz yıl önce hayatı kolaylaştıran bugünkü keşiflerin bilinemediği gibi…

İnsan ihtiyaç ya da isteklerinin sınırsız olarak tanımlanması da kabul edilebilir değildir. Zira İslam ekonomisine göre ihtiyaçlar sonsuz olmadığı gibi isteklerin sınırlandırılması da esastır. Ayrıca da kapitalizmin sınırsız tüketim kültürü, insanlığın geleceğini tehdit etmektedir. Zira bu anlayış çok derin gelir dengesizlikleri oluşturması yanında ülke içerisi ve dışarısında sosyal çatışma ve savaşlara neden olmakta, aşırı tüketim nedeniyle oluşan ağır kirlilik ise ozon tabakasını aşındırarak gezegeni zararlı ışınlara karşı korumasız bırakmaktadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.