MEGA YAT ÜRETİMİNDE DÜNYA 3.CÜSÜYÜZ.

MEGA YAT ÜRETİMİNDE DÜNYA 3.CÜSÜYÜZ.

Mega Yat üretimi, Türkiye’nin denizcilik alanındaki lokomotif sektörlerinden biri.

Dr. ilhami pektaş

Mega Yat üretimi, Türkiye’nin denizcilik alanındaki lokomotif sektörlerinden biri. Her yıl ortalama yüzde 20 oranında büyüyen 20 metre üzeri yat ve tekne endüstrisiyle Türkiye mega yat üretiminde İtalya ve Hollanda’nın ardından dünya üçüncüsü. Yüksek kalite, uluslararası standartlar ve şık tasarımlarıyla her yıl pek çok ödüle layık görülen Türk üreticileri şimdiye kadar birçok önemli projeye imza attı.

Avrupalı veya dünyanın herhangi bir bölgesinde yaşayan ve ‘custom made’ bir yata sahip olmak isteyen kişiler ucuz ve kaliteli olması nedeniyle Türkiye’yi tercih ediyorlar.

Yat ve tekne imalatında, Marmara ve Ege bölgeleriyle Antalya ve Kocaeli serbest bölgeleri öne çıkıyor. Yat üretiminde şimdilerde yüksek teknolojiye dayalı, karbon elyaf esaslı kompozit malzemeler kullanılıyor. Bu nedenle sektörde yerlilik oranı ise şu anda % 50 civarında. Üretim maliyetinin yüzde 60’ı malzeme, yüzde 20’si ise işçilik.

Ayrıca, Mega yatların bakım ve onarımlarının da getirisi büyük. Büyük tersanelerimiz, planlı ve plansız bakımlarını yapabiliyor. Ülkemiz ekonomisine katkısı çok büyük.

Fiyat olarak kıyaslamak için orta boy, 18 metrelik bir yatın fiyatı 1.5 milyon euro dolayında. Diğerlerinin fiyatı da büyüklük ve projeye göre artıyor.

Dünyanın en büyük 200 teknesi listesine giren mega yatlar listesinde bulunan Türk yatları ;

Maltese Falcon (88 m.) – Perini Navi (Yıldız Gemi) / Tuzla.
Go (77 m.) – Turquoise Yachts / Pendik
Vicky (72,5 m.) – Turquoise Yachts/Pendik
Axioma (72 m.) – Dünya Yachts/Pendik
Victoria (71 m.) – AES Yachts/Tuzla
Nourah of Riyad (70 m.) – Yachtley Yachts/Kocaeli
Bonus: Dream (Poseidonos) (106 m.) – Haliç Tersaneleri

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.