Mesane Kanserinde Başlıca Nedenlerden Biride :  sigara

Mesane Kanserinde Başlıca Nedenlerden Biride : sigara

Türkiye’nin yaklaşık 750 üroloji uzmanı hekimi, Antalya Belek’de yapılan 12. Üroonkoloji Kongresi’nde biraraya geldi. Uzman hekimler arasında dünyadan da seçkin konuklar vardı.

Türkiye’nin yaklaşık 750 üroloji uzmanı hekimi, Antalya Belek’de yapılan 12. Üroonkoloji Kongresi’nde biraraya geldi. Uzman hekimler arasında dünyadan da seçkin konuklar vardı.

Kongrede son 20 yılda hızla artan ve yaygınlaşan böbrek, prostat, mesane, testis, vb. gibi ürolojik kanserlerde son gelişmeler, cerrahi, tedavi yolları, tecrübeler ve son gelişmeler konusunda bilgi alışverişi yapıldı, eğitimler verildi. 

Kongrenin bir amacı da halkı bilinçlendirmekti. Hekimlerin uyarıları arasında “Kanserden korkma geç kalmaktan kork” ve “Sigara içme, beslenmene dikkat et, çok kilo alma” çağrıları öne çıktı.

AKCİĞERLERLE DÜŞMANI AYNI
Mesane kanseri dünyada tüm kanserler içinde sıklık açısından 9. sırada yer alıyor. Her yıl 380 bin yeni mesane kanseri vakası görülüyor ve 150 bin insanın ölümüne yol açıyor. Erkeklerde, kadınlara göre 3 kat daha fazla sıklıkta rastlanıyor. Türkiye’de ise prostat kanserinden sonra erkeklerde en sık karşılaşılan tümör türü. Mesane kanserli hastaların en az yarısında ana sebep sigara kullanımı. Mesane kanser gelişim riski, sigara kullanma sıklığı ve süresi arttıkça artıyor. Bir başka risk grubunu ise boya, tekstil, vb. gibi kimyasala maruz kalan çalışanlar oluşturuyor. 

TÜRK TIBBI DÜNYA LİGİNDE
Bu hastalarda 2 ameliyat arasındaki sürenin ne kadar olması gerektiğine dair Üroonkoloji Derneği’nin araştırması, sürenin 6 haftadan az olması gerektiğini ortaya koydu. Araştırma sonuçları uluslararası tıp dergisi British Journal of Urology International’da Kasım sayısında “ayın makalesi” olarak yayımlandı. Derginin kapağında Anıtkabir fotoğrafı ile birlikte Türk bilim insanlarının öncü olduğu bu çalışmaya yer verildi. 

PROSTAT TEDAVİSİ ERTELENEBİLİR
Erkeklerde çok sık görülen prostat kanseri konusunda bilgi veren Kongre Başkanı Prof. Dr. Çağ Çal, hastalarda yaşam süresinin 10 yıla kadar uzatılabildiğini hatırlattı ve yaşam tehdidi oluşturmayan teşhislerde, hasta tedavisini ertelemek isterse, yeni biyopsilerle hastalığın izlenebildiğini söyledi. Prof. Dr. Levent Türkeri ise prostat kanserinin gençlerde yavaş, yaşlılarda hızlı ilerlediği inancının yanlış olduğunu, hastalığın farklı ilerleyen türleri olduğuna dikkat çekti.

BÖBREKLERDE DİRENÇLİ
Böbrek hücreli kanserlerin diğer kanserler arasındaki payı yüzde 3. Ancak bu tümörler oldukça dirençli oldugu için tedavide başarı şansı düşük. Prof. Dr. Talha Müezzinoğlu, bu alanda erken teşhisin önemini vurguladı. Böbrekteki kanserli kitle, 6-7 santimetreye ulaşmadan saptanırsa tedaviden iyi sonuç alınabiliyor.

ELLE MUAYENE ÖNEMLİ
Daha sık olarak 15-35 yaş grubu erkeklerde görülen testis kanserinde ise, erken teşhis yüzde yüz başarılı sonuç veriyor. Prof. Dr. Güven Aslan, bu yaş grubuna verilecek ‘elle muayene’ eğitiminin önemini vurguladı. Kadınlarda meme kontrolü gibi testislerde yapılacak muayeneyle kitle, şişlik, vb gibi degisiklikler saptanabilir ve hekime başvurulursa kanserli kitle erken yakalanıyor ve tedavi başarılı sonuç veriyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ÇAĞIN EN ÖNEMLİ SAĞLIK SORUNU
Bilim insanları, geçtiğimiz günlerde Türkiye’de gerçekleştirilen G20 Zirvesi’ne katılan ülkelerin liderlerine, “insan sağlığı için harekete geçilerek temiz ve sürdürülebilir enerji kaynaklarının seçilmesi” çağrısı yaptı. Türk Toraks Derneği tarafından Antalya’da düzenlenen basın toplantısında Dernek Başkanı Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu, G20 Zirvesi’nde, Temiz Hava Platformu olarak 13 dernek tarafından hazırladıkları ortak metni liderlere gönderdiklerini hatırlatarak, bilimsel araştırmaların, iklim değişikliği ve hava kirliliğinin çağın en önemli halk sağlığı sorunlarından biri olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. Yorgancıoğlu, Aralık ayında Paris’te yapılacak Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda toplum yararına bağlayıcı bir iklim anlaşmasının karara bağlanması için tüm ülkelere çağrıda bulundu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.