METRO ARAÇLARINDA KULLANILMAK ÜZERE İLK YERLİ VE MİLLİ MARKA CER MOTORU ELSAN A.Ş TARAFINDAN ÜRETİLDİ

METRO ARAÇLARINDA KULLANILMAK ÜZERE İLK YERLİ VE MİLLİ MARKA CER MOTORU ELSAN A.Ş TARAFINDAN ÜRETİLDİ

İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere 12 büyük ilde kullanılan raylı ulaşım araçlarının kalbi niteliğindeki “cer motoru”, Türkiye’de ilk defa Elsan A.Ş. tarafından üretildi.

Türkiye’nin ilk elektrik motorları üreticilerinden EMTAŞ A.Ş. tarafından 1964 yılında Ankara'da kurulan fabrika, 1967 yılında ELSAN Elektrik San. Ve Tic. A.Ş.‘olarak hizmet vermeye başladı. Başlangıçta sadece 18.5 kW kadar norm elektrik motorları üreten firma, sürekli gelişerek, bugün 400 kW’a kadar IEC Norm motor ve buna ek olarak 12 temel çeşit motor ve alternatör, ayrıca müşterilerinin ihtiyacına göre özel amaçlı motorlar da tasarlayarak üretiyor.

Elektrik motorları konusunda tecrübeli firma, Türkiye’nin açığı olan ve Raylı sistem Metro araçlarının kalbi niteliğindeki Cer motorlarının üretim işine de girerek ilk deneme üretimlerini tamamladı.

Türkiye’de şehir içi raylı ulaşım projeleri kapsamında, gelecek 10 yılda 7 binden fazla tramvay, metro ve hafif raylı ulaşım araçları (LRT) ihtiyacı var. Bu araçlar için ihtiyaç duyulan cer motor sayısı da bu rakamların üç katı. Raylı araçlardaki en kritik bileşenlerden biri olan çekiş sistemleri şu anda tümüyle yurt dışından temin ediliyor. Elsan A.Ş'ye destek verilirse ülkemizin ihtiyacı olan tüm cer motorlarını üretebilir.

11. ci Kalkınma Planında 2023 yılına kadar tüm raylı sistem alımlarında yerli katkı oranı % 80 olacak.

Elsan A.Ş Raylı sistem araçlarının en kritik ürünü olan cer motorunu üretiyor.

Elsan A.Ş’yi ve tüm emeği geçenleri tebrik ediyorum. Raylı sistem kullanan 12 belediyemizden ve devletimizden 11. ci Kalkınma Planı hedefleri doğrultusunda ömrünü doldurmuş motorların yenilenmesi ve yeni alınacak raylı sistem araçlarında yerli ve milli olarak edilmesi konusunda destek bekliyoruz.

İlhami Pektaş.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.