Migreni Olanlar Bu Besinlere Dikkat Etmeli

Migreni Olanlar Bu Besinlere Dikkat Etmeli

Migren,otonom sinir sisteminin yol açtığı bio-elektriksel bir hastalıktır.Halk arasında baş ağrısı olarak bilinen karmaşık bir hastalıktır.

Migen baş arısı ile beraber ışık,ses,koku hassasiyeti,mide bulanması,kusma ve görme bozuklukları gibi nedenlerede yol açar.Migren hastalığı bulunan kişiler atak haricinde bunları yaşamazlar.Bilim dünyasının henüz hastalık tedavisi için net konuşmadığı migren,binlerce insanın günlük hayatını zora soktuğu için kurtulmak istediği bir hastalıktır.

Migreni başlatan şeylere tetikleyici denir.Bilim dünyasının migreni kontrol altına almak için çalışmaları devam ederken,düzenli beslenmeyle kolay bir şekilde kontrol altına alınmayacağını belirtti.Örnek olarak çikolata bir gün migren atağını tetiklerken bakşa bir zaman tüketmek aynı etkisiyi göstermeyebilir.Bunun sebebi ise tetikleyicilerin belirli zaman aralıklarında birikim yapmasıdır.Stres,uykusuzluk,yorgunluk,hava şartları,beyindeki kimyasal değişimler gibi tetikleyicilerin alt yapıyı hazırladıktan sonra,son etken çikolata olabilir.Migren ataklarının bununla beraber bir çok nedeni olabilir.Migren tetikleyicileri zaman içinde değişiklik gösterebilir.

Tetikleyiciler kısa bir zaman zarfında 8 saate kadar varabilen ataklara yol açabilir.Migreni nelerin tetiklediğini belirlemek kolay değildir.Migren hastalığı olanlarda günlük hayatlarındaki her şey ataklara sebep olabilir.Migreni olanların ortak tetikleyicileri olarak belirlenen besinler; peynir çikolata,asitli meyveler ve kırmızı şarap.

Migren Nasıl Başlar ve Nedenleri?

Beyin kimyasalındaki gelgitlerinden dolayı migren hastalığının başlamasına sebep olduğu düşünülür.Atak sırasında azalan serotonin hormonu,beyinde bulunan bazı damarlarda kasılma ve daralmaya yol açar.Atak sonrasında hormon seviyesindeki değişim damarları genişletir ve buda baş ağrısına yol açtığı düşünülür.Migren atağı sırasındaki serotonin oranındaki değişimin nedeni ise hala açıklanmış değil.

Kimi bilim insanına göre,hormon seviyesindeki artış ve yükseliş ile migren arasında bağ bulunuyor.Regl döneminde olan migren hastaları şiddetli baş ağrılarından oldukça şikayetçilerdir.Adet olmadan önceki östrojen hormonu seviyesindeki düşmeden dolayı,ilk adetten sonra 2-3 gün içinde migren atağı olabilir.

Migren Tetiklenmesine Yol Açan Etmenler

  • Kas Gerginliği: Öksürük veya kafada olan yaralanma migreni tetkileyen fiziksel aktörler arasında yer alır.
  • Alkol ve Peynir: Şarap yapımında kullanılan tiramin maddesinin migren ile doğrudan bağlantısı olduğu belirtilmektedir.Tiramin bazı peynirlerim yapımında da kullanılır.
  • Dengesiz ve Düzensiz Beslenme: Migrenin bilinen en etkili tetikleyicileri olarak aç kalma,açlığı atıştırmalıklara yatıştırma bilinir..Açlıkla beraber kan şekerinin düşmesi ve açlığı şekerli yiyeceklerle bastırmak kan şekerinin aniden yükselmesine sebep olur.Bu ani değişim ise migrene yol açabilir.Bazı yiyeceklerde bulunan aspartam,nitreat ve monosodyum kimyasallarıda migren atağına yol açar.
  • Bilgisayar Başında Uzun Süre Kalma: Sürekli bilgisayar başında oturmak zorunda kalanlar oturma pozisyonuna dikkat etmelidir.Kas gerilmesine yol açan oturma şekli aynı zamanda migrenide tetikler.Migren hastalığı bulunanlar çalışma sırasında molalar vererek kaslarını dinlendirmeleri gerekir.Bunların yanında mat ekran ve ışıklandırması iyi bir ortam olmalı.
  • Çevre Koşulları: Gürültülü ortam,hava şartları,ağır kokular,sigara dumanı gibi etmenler migren atağına yol açar.
  • Kafein: Gün içerisinde çok fazla kafein içeren madde tüketmek migren atağına yol açabilir.Alışkanlıkları olan kişilerin aniden bu maddeleri bırakması atağa yol açar.
  • Utku ve Stres: Uyku düzeni ve stres migren ile en çok ilişkisi bulanan etkilerdir.Stresli geçen günlerin ardından,vücudun rahatlaması migren atağına sebep olabilir.
  • Günlük Standartlardaki Değişim: Herhangi bir nedenden dolayı uyku düzeninde bozulma veya yolculuk sırasında yaşananlar migren atağını tetikleyebilir.Stresten uzaklaşmak için yapılan tatil bile bu atağa zemin hazırlayabilir.

Tarihte Migren Olan Bazı Ünlüler

  • Doğa bilimcisi İngiliz Charles Darwin.
  • Romalı askeri ve politik lider Julius Cesar
  • Alman rahibe Hidegar von Bingen
  • Fransız Komutan Napoleon Bonaparte
  • Alman filozof Friedrich Nietzsche
  • Psikanaliz yönteminin kurucusu Sigmun Freud
  • Amerikalı besteci Elvis Presley
  • Hollywood'un ünlü ismi Elizabeth Taylor
  • 20.yüzyılın en büyük sanatçısı Pablo Picasso
  • Flaman ressam Vincent van Gogh

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.