MİLLİ İNSANSIZ HAVA ARACI İHA ve SİHA'LARI ÜRETEN BAYKAR’IN ÖRNEK BAŞARI HİKAYESİ

MİLLİ İNSANSIZ HAVA ARACI İHA ve SİHA'LARI ÜRETEN BAYKAR’IN ÖRNEK BAŞARI HİKAYESİ

Baştan sona ezber bozan bir başarı hikâyesine sahip Bayraktar kardeşler, babalarının öncülüğünde ömürlerini millî teknolojiye, insansız hava araçlarına ve robotik ARGE geliştirmelerine adayarak Türkiye’ye örnek oldular.

Baştan sona ezber bozan bir başarı hikâyesine sahip Bayraktar kardeşler, babalarının öncülüğünde ömürlerini millî teknolojiye, insansız hava araçlarına ve robotik ARGE geliştirmelerine adayarak Türkiye’ye örnek oldular.

Baykar Makina, 1984 yılında Mak. Yük. Müh. Özdemir Bayraktar tarafından otomotiv endüstrisinin yerlileştirilmesi amacıyla hassas motor, pompa ve dişli kutusu gibi yedek parçalar imal eden bir şirket olarak yüzde yüz yerli sermaye ile kuruldu.

Kardeşlerden Selçuk Bayraktar İTÜ Elektronik bölümünde lisans eğitimini tamamlayarak Upenn’den aldığı burs ile Amerika’da İHA’lar konusunda yüksek lisans eğitimi için ABD'ye gitti. Eğitimi sırasında aynı zamanda araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. 2000’li yılların başında dünya'da ilk defa İHA’ların formasyon uçuş deneylerinin ekibi içinde yer aldı. Sonrasında yine burslu olarak MIT’den doktora teklifi alan Selçuk Bayraktar orada Helikopter İHA’ların manevra kabiliyeti konularında çalıştı.

Akademik çalışmaları devam ederken bir yandan da babası ve kardeşleri ile birlikte Türkiye’de bu teknolojinin milli olarak gelişmesi için çalışmalara başladılar. Özellikle bu sistemler içinde en stratejik bileşen olan uçuş kontrol ve güdüm sistemlerini geliştirmeye odaklandılar. Zamanla Türkiye’de çalışmalar yoğunlaşınca Selçuk Bayraktar doktorasını yarım bırakıp 2007 yılında Türkiye’ye döndü.

İlk Bayraktar Mini İHA' nın ARGE çalışmaları 2000’li yıllarda başladı. 2005 yılında Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) tarafından talep edildi. O dönemlerde 7 yıl boyunca tamamen kendi kısıtlı imkânları ile herhangi bir gelir elde etmeden ARGE çalışmaları yürütüldü.

Bizzat Selçuk Bayraktar ve mühendis ekibi Güneydoğu’da uçakların başında üç sene askeri birliklerde çalışmalar yaptı. Sınır içinde ve sınır dışında mini sınıfı sabit kanat İHA ve döner kanat mini helikopter İHA’larla birlikte gitmediği birlik kalmadı. Askerle birlikte sahaya indi, dağ bayır beraber gezdi. Teknolojiyi bizzat bu askeri harekât şartlarında yaşayarak geliştirdi.

2007 yılında Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından rekabet usulüne dayalı olarak (herhangi bir Ar-Ge desteği olmaksızın) başlatılan Taktik İnsansız Hava Aracı Sistemi Geliştirme programı kapsamında, Eylül-Ekim 2009 tarihlerinde resmi heyet huzurunda Bayraktar Taktik İHA Sistemi ile hedeflenen tüm performans kriterleri başarıyla yerine getirilerek uçuş testleri tamamlandı.

2010 Ocak ayında Savunma Sanayi İcra Kurulu'nda 2 Adet Taktik İHA Sistemi yapılması kararlaştırıldı. Bu kapsamda yürütülen çalışmalar sonucunda 2012 yılında seri üretim aşamasına gelindi. 2013 yılında ilk prototipler üretildi. 2014 yılında uçuş testleri başarıyla tamamlanarak seri üretim aşamasına geçildi.

Nuri Demirağ’lı yıllardan sonra Türkiye’nin özgün olarak tasarlayıp ürettiği ilk hava platform aracı Bayraktar TB2 İnsansız Hava Aracı (İHA) oldu. Bayraktar TB2 Deniz kurdu tatbikatına katıldı ve başarıyla görevini tamamladı. Bayraktar TB2 taktik sınıf İHA sistemi 27.030 ft irtifa ve 24 sa. 34 dk. havada kalma süresine erişerek 2014 yılında iki ulusal havacılık rekorunu elde etti. Bayraktar TB2, sınıfındaki en yüksek irtifa ve en uzun uçuş süresi rekorunu halen elinde tutuyor.

Bütün aerodinamik, elektronik, yazılım ve güdüm sistemi bizzat yerli ve milli olarak tasarlanarak üretiliyor. Dışarıdan lisanslı olarak kullanılan askeri ürün statüsünde bir tek ana sistem bileşeni dahi yok. %100 milli ve özgün tasarıma sahip, aynı zamanda ihracat durumunda herhangi bir kısıtlama bulunmuyor. Kendi sınıfında dünyanın en ileri teknolojisine sahip. İnsansız hava araçlarının tüm fikri ve sınai hakları Baykar’a ait. Dünyada bu kabiliyete sahip ancak 5 veya 6 ülke var.

SIHA’ların milli mühimmatlarla donatılması sürecinde Roketsan ekibi ile birlikte güneydoğuda askeri üsde hangarda 6 ay geceli gündüzlü çalıştılar. Bu çalışmalar sonucunda Türkiye kendi sınıfının en iyisi milli SİHA sistemlerine ve milli akıllı mühimmatlara sahip olmuş oldu. 17 Aralık 2015 tarihinde Roketsan MAM-L milli anti tank güdümlü bombasıyla tam isabet yapan ilk atışını gerçekleştirdi. O günden bu güne sürekli gelişerek PKK'nın korkulu rüyası oldu ve bütün dünyanın dikkatini üzerine çekti.

Uçuş otomasyon ve performansıyla kendi sınıfında dünyanın en gelişmiş sistemi olan Bayraktar TB2 İHA, 2015’ten bu yana terörle mücadelede etkin olarak kullanılıyor. En son Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatlarında da önemli sorumluluklar üstlendi.

Şu anda güvenlik güçlerinin envanterinde 100'den fazla İHA var. Baykar Katar'a ve Ukrayna'ya ihracat yapıyor.

Bayraktar kardeşler yılmadı, çalıştı, mücadele etti ve kazandı. Türkiye'nin milli gururu oldu. BAYKAR'ı tebrik ediyor, çalışmalarının tüm Türkiye'ye örnek olmasını ve başarılarının devamını diliyoruz.

İlhami Pektaş

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.