Muharrem Ayı Orucu Ne Zaman Tutulur Hangi Dualar Edilmeli

Muharrem Ayı Orucu Ne Zaman Tutulur Hangi Dualar Edilmeli

Muharrem Hicri takvime göre yılın birinci ayı demektir. Muharrem kelime anlamı haram yasaklanan anlamındadır.

2016 yılında Muharrem ayı 2 Ekim 2016 pazar günü başlıyor, 31 Ekim 2016 pazartesi günü sona erecek. Muharrem ayı içinde yer alan Aşure günü ise 11 Ekim 2016 salı gününe denk geliyor.

Muharrem ayında oruç nasıl, kaç gün, oruç tutmak farz mıdır? 

Sorulara Nihat Hatipoğlu cevap verdi.

"Sadece 10'un oruç tutmak mekruhtur. 9-10'da ya da 10-11'de problem yok. Çünkü Aşure- Muharrem orucu Kerbela'dan sonra yani Evlad-ı Resul o günlerde şehit edildikleri için sanki o niyete tutuyoruz...Halbuki Peygamberimiz kendi döneminde Aşure orucu tutmuştur. Çünkü 10 Muharrem bir çok peygamberin kurtulma günüdür. Hz Nuh'un, Hz. İbrahim'in, Hz. Adem'in tövbesinin kabul edildiği gündür... 10'a yakın peygamberin müjde aldığı gündür 10 Muharrem. Bu nedenle Yahudiler 10 Muharrem'de oruç tutuyorlardı. Diyor ki; 'Ben Musa'yi İsrailoğulları'ndan daha çok seviyorum. Yani herhangi bir Yahudi Musa'yı seviyor ama 'Musa benim Peygamber kardeşimdir' diyor. Sırf onlara benzememek için 9-10 ya da 10-11 diye tutuluyor."

Muharrem'in 1.günü 3 defa okunacak dua;

“Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla. Allah (c.c) Efendimiz Muhammed’e âline ve ashâbına salât u selâm eylesin! Allah’ım! Sen ebedîsin, Kadîm’sin, Evvel’sin. Fazl u ihsânın çok yücedir. Her şeyi kaplayan ve her şeyin sığınağı olan cömertliğin çok yücedir. Yeni yıl gelmiş bulunuyor. Bu sene içinde bizi şeytandan, onun dostlarından ve ordularından korumanı istiyoruz. Şu dâimâ kötülüğü emreden nefse karşı yardımını istiyoruz. Sana yaklaştıracak şeylerle meşgul olabilmem için yardımını istiyorum, ey Celâl ve İkrâm Sâhibi olan Allah’ım! Allah, ümmî nebî Efendimiz Muhammed’e, âline, mübarek ve temiz ashâbına salât eylesin! Hamd, âlemlerin Rabbi olan Allah’a mahsustur.”

1. ve 10.günler duası

“Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla. Allah’ım! Sen ebedîsin, Kadîm’sin, dirisin, Kerîm’sin, Hannân’sın, Mennân’sın. Bu yeni sene içinde beni ilâhî rahmetten kovulmuş şeytandan korumanı istiyorum. Şu dâimâ kötülüğü emreden nefse karşı yardımını istiyorum. Yine Sana yaklaştıracak şeylerle meşgul olabilmem için yardımını istiyorum, ey Celâl ve İkrâm Sâhibi olan Allah’ım! Rahmetinle lutfeyle ey merhametlilerin en merhametlisi!”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.