MÜSLÜMAN GENCE ÜNİVERSİTE HAYAT PLANI 1

Üniversiteye yeni başlayan ya da devam etmekte olan siz kardeşlerime yeni mezun olmuş biri olarak birkaç tavsiye ve tecrübe aktarmak istiyorum.

Ben, üniversite döneminin kişiyi çok etkilediğini, karakterin gelişiminde ve hayata dair fikirlerin oluşumunda çok önemli bir yere sahip olduğuna inanıyorum. Bu yüzden de birer Müslüman genç olarak ideal ve vizyon sahibi olmak gerektiğini düşünüyorum. Üniversite boyunca kendimize hedefler belirlemeli ve bu hedeflere doğru adımlar atmalıyız. Buna göre üniversite bizim için amaç değil araç olmalı, asıl amaçlarımız için bir basamak sayılmalıdır. Ayrıca bir kişilik geliştirmeli ve bir duruşa sahip olmalıyız.

Üniversite yıllarını, faydalı ve dolu dolu  geçirmek de malayani sohbetlerle, oyunlar ve dizilerle heba etmek de bizlerin elinde. Müslüman bir genç için bana göre zaman, çok değerli bir hazine. Öyle ki okul dışında genel olarak çok fazla boş vaktimiz oluyor. Bunu kimi play station oynayarak kimi dizi izleyerek kimi de boş muhabbetlerle değerlendirir. Maalesef en popüler şeyler de bunlardır. Eğer bunlardan birini yaparsanız emin olun destekçi bulursunuz kendinize. Ancak derdi olan,  bir şeyler yapmak isteyen kardeşler için başka şeyler söylemek istiyorum.

Zamanın kıymetini bilen ve vaktini faydalı işlerle geçirmek için öncelikle uyku düzenimizi doğru şekilde ayarlamalıyız. Geceler ve hedefsiz arkadaşlar bizim en büyük düşmanımız sayılır. Gün, bizim için klasik üniversite hayatı gibi öğle saatinde değil, sabah namazı ile başlamalıdır. Eğer böyle olursa, bir gününüzün 24 saatten fazla olduğunu hissedeceksiniz biiznillah. Geceleri her ne yapacaksak (sınavlar, acil durumlar istisna) onu yarına erteleyin ve uykunuzun önüne bir şey koymamaya çalışın. Zamanı parası kadar değerli olmayan, ahlaken düşük seviyede arkadaşlardan uzak durun. Onlar, size bugün çok şirin görünür ama zamanın hırsızı olanlar okul bittikten sonra anlaşılır. Bulunduğunuz ortamlar size ya bir şeyler katsın ya da siz orada bir şeyler verin, faydalı olun.

Manevi yönden daima zinde kalmak ve 21. Yüzyılda ‘öze dönüş’ için bilhassa yatsı ve sabah olmak üzere namazlarınızı camide eda etmeye çalışın. Kuran ve Hadis alışkanlığı kazanmak çok önemlidir. Günlük 10 dakika da olsa bu ikisine zaman ayırın. Unutmayın bol bol zamanınız olacak.

Şimdi benim en önemsediğim faaliyete geldik. Okumak. Size, benim uyguladığım ve çok faydasını gördüğüm aylık program yapmayı tavsiye ediyorum. Eğer ki bunu bizim takvimimize yani Hicri takvime göre yaparsanız çok daha güzel olur. Program aylık olacak ve bir deftere yazılacak. Mesela 1 Muharrem-1 Safer arası yazdınız. Bunun altına o ay hangi kitapları hangi dergileri okuyacaksınız yazacaksınız. Bu şekilde her ay devam edecek. Bunu 3  4 ay atlamadan, düzenli yaptığınız takdirde ne kadar verimli olduğunu göreceksiniz.

Ben, aylık ortalama 3-4 kitap ve bir de kendinize göre (tavsiye Hüküm dergisi) dergi belirlemenizi isterim. Kendi okuduğum ya da tavsiye aldığım kitaplardan bir listeyi yazının sonuna ekleyeceğim inşallah. Bunun yanında esnek şekilde günlük, saatlere bölünmüş bir program da yapılabilir. Bu program da gününüzü verimli geçirmenizi sağlar ve sizi özellikle okuldan çıkınca ‘şimdi ne yapsam?’ sorusundan kurtarır.

Yazının devamını inşallah birkaç gün sonra yayınlayacağım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.